ПРЕСУДА Европског суда за људска права у Стразбуру, да Србија обезбеди накнаду родитељима који су пре више деценија изгубили наводно преминулу децу после порођаја, ако се установи да је била реч о трговини децом, за нас је велики шамар. Материнство нема цену, нити ми трагамо за нашом несталом децом због пара.

Уз ову констатацију, Горан Филиповић из Београда, један од родитеља, наводи да они не могу да прихвате новац као надокнаду за своју децу, јер би на тај начин „легализовали“ продају својих беба.

Горанова супруга је 1998. године родила девојчицу тешку 4,5 килограма која је, како каже, након 24 сата нестала са Института за мајку и дете. Већ више од деценије Филиповић и многобројни други родитељи покушавају да уђу у траг својим бебама, које су после порођаја нестале без трага.

- Не постоје паре које могу да ми надокнаде дете - каже Лјиљана Миловановић из Крушевца. - Нећу новац од државе, већ да ми званично врате дете, које ми је одузето после порођаја.

МРТВА БЕБА - ОДСЕЛЈЕНА ГОРДАНА Ружић из Алексинца је доживљавала шок за шоком због своје наводно умрле ћеркице, а чак је са супругом Бобаном морала надлеженима да доказује да им је беба, по документацији, умрла у нишком породилишту. Крајем октобра 1998. године од Центра за социјални рад у Алексинцу добија позив да се јави, како би одредила име свом детету. Ништа мањи шок Гордана није доживела када је у Диспанзеру за здравствену заштиту деце у Алексинцу установила да је њена званично умрла ћеркица уписана - као одсељена!

Сумње многих родитеља, али и још увек нереализовани закључци Анкетног одбора републичке Скупштине, после најновијег актуелизовања афере о несталим бебама, „приморали“ су надлежне да коначно почну да раде по - закону.

А параграфи су јасни - нема сахрана беба без дозволе родитеља. Нажалост, минулих година и деценија у овој остетљивој области радило се и понашало - по нахођењу. Преминуле бебе, у 99 одсто случајева, нису видели ни отац ни мајка, а већини те деце сваки траг се губи између здравствене установе и погребног предузећа.

Ово је само део података на које су упозорили чланови Анкетног одбора, који су испитивали тврдње родитеља да су им деца нестала из породилишта.

- Саопштавање вести о смрти детета родбини, по правилу, није праћено било каквим детаљним образложењем узрока смрти, или су изјаве службених лица међусобно контрадикторне - закључио је Одбор. - Родитељи су на сваки начин и без изузетака спречавани да виде своје умрло дете. Имали су великих потешкоћа да добију медицинску документацију од здравствених установа. Постоји и неподударност између клиничке дијагнозе у потврди о смрти и оне након обдукције. То не може да се подведе под стручну грешку и оправдава сумњу родитеља.

6.000 НЕСТАЛИХ БЕБА У СРБИЈИ ЧАК 6.000 родитеља у Србији сумња да су им бебе украдене одмах по рођењу, а њих 1.500 је у претходних десетак година покренуло тужбе и кривичне пријаве, од којих ниједна никада није решена, уз образложење да су застареле. - Сумња се да су наше бебе продате породицама у Шведској, Данској, Холандији, Француској, Америци... „Наручиоци“ беба код нас су обично били угледни људи, неки од њих из самог врха тадашње власти. У време комунизма у њих нико није смео да упре прстом иако су неки родитељи сумњали - тврде очајни родитељи који су остали без беба.

Анкетни одбор је предочио и да је врло често родитељима сугерисано да је за њихово добро то што је беба умрла, јер би имала тешке последице по раст и развој да је остала у животу. То се догађало и у случајевима када се из приложене медицинске документације не види да је дете рођено са видним деформитетима.

Велика енигма је и то како су, званично мртве бебе, нестајале на путу од породилишта до гробља. Оваква „појава“ је поред Београда, откривена и у другим градовима у Србији. До скандалозне документације о несталим бебама најпре је дошла група родитеља из Београда.

Како Закон о гробљима и сахрањивању прописује да се преминула новорођенчад сахрањује искључиво на градским гробљима, који припадају ЈКП „Погребне услуге“, прво су се њима обратили. Појединачно су затражили одговор да ли су њихове наводно преминуле бебе сахрањене. Уследили су такође фрапантни одговори. Сви редом су добили званично заведена обавештења да „нема података“ да су њихове бебе сахрањене!

- Више од две хиљаде родитеља је поднело исте захтеве београдским „Погребним услугама“ и готово свима је потврђено да су њихове бебе - без обележја на гробљу - каже Мирјана Новокмет из Београда, једна од мајки које сумњају да им је беба одузета.