КОСОВСКИ парламент није усвојио уставне амандмане који би омогућили усвајање закона о формирању специјалног суда за злочине које је починила ОВК, пошто није обезбеђена неопходна двотрећинска већина. За амандмане је гласало 75 посланика од неопходна 82.

Расправу о формирању Специјалног суда обележиле су полемике посланика владајућих и опозиционих албанских партија, али и протести ветерана ОВК. Осим косовског премијера, Исе Мустафе, који је упутио позив посланицима да гласају за уставне промене које су претходница оснивања Специјалног суда, и шефови посланичких група - Мустафине ДСК и партије Хашима Тачија ДПК - затражили су од посланика да гласају за уставне амандмане. С друге стране, шефови парламентарних група опозиционих странака затражили су од посланика да не гласају за уставне промене, тврдећи да је Специјални суд селективан и да суди само припадницима ОВК.

Уочи седнице Скупштине, испред зграде парламента окупило се око 300 ветерана ОВК, који су протестовали против формирања Специјалог суда. Због тога је парламент био опкољен специјалним полицијским јединицама. Представници опозиционог Покрета "Самоопредељење" затражили су да се из скупштинског дворишта уклоне специјалне снаге. Присуство полиције осудио је и Рамуш Харадинај, који је највећи противник формирања Специјалног суда за ратне злочине.

- Специјални суд је "законски монструм" - казао је Харадинај, док је његов некадашњи саборац, садашњи заменик премијера Хашим Тачи, поновио да "нема друге опције" осим формирања Специјалног суда.

- Ако се суд не формира у косовској скупштини, Савет безбедности УН ће формирати тај суд, који ће у том случају трајати двадесет година - казао је Тачи.

СРБИ МИРНИ, КУРТИ ПРЕТИ РАТОМ

ПОСЛАНИЦИ Листе "Српска" до поподневних сати нису дискутовали о уставним амандманима за формирање Суда. Није мировао Аљбин Курти, лидер покрета Самоопредељење, који је поручио да гласање за формирање специјалног суда и Заједницу српских општина значи "осигурати рат наредним генерацијама".

СРБИЈА ТРАЖИ ОД УН ОСНИВАЊЕ СУДА ЗА ЗЛОЧИНЕ ОВК
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је вечерас да Србија од Уједињених Нација тражи оснивање посебног међународног суда или трибунала који би процесуирао злочине терористичке ослободилачке војске Косова, пошто је, како је навео, потпуно јасно, да у покрајини не постоји политичка воља да се ти злочини порцесуирају.

"Очекуем да све државе, а посебно чланице Савета безбедности УН подрже оснивање међународног суда или трибунала који би преиспитао злочине ОВК", рекао је Ђурић на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије.

Он је додао да очекује да УН ураде свој посао и да земље чланице УН једногласно подрже оснивање специјалног суда.

"Српском народу је за мање од 24 сата, после ослобађајања Насера Орића, још једном сипана со на рану одлуком покрајинског парламента да одбије формирање посебног суда чији би задатак био испитивање злочина ОВК", рекао је Ђурић.

Ђурић је указао да ниједна неправда није довека, да ниједан ратни злочин не застарева и да ће Србија до краја инсистирати да они, који су одговорни за ратне злочине, буду изведени пред лице правде.

Он је рекао да та одлука не доприноси процесу нормализације односа Београда и Приштине, али да ће у понедељак у Бриселу ипак бити настављени разговори.

Ђурић је рекао да је за пуну нормализацију односа потребно да сви злочинци и са албанске и српске стране буду иза решетака, где им је место.

"Ми одлазимо на те разговоре решени да издејствујемо оно што је обавеза Приштине из Бриселског споразума, а то је формирање снажне заједнице српских општина", прецизирао је он.

Он је рекао да ће већ у недељу у Бриселу бити започети разговори на експертском нивоу, да ће премијер нешто раније допутовати у Брисел како би се, како је рекао,"заједно спремали за све то", а онда ће у понедељак бити разговори председника Владе Србије у којима ће учествовати министар спољних послова Ивица Дачић и он лично.

Ђурић је рекао да "једва чека понедељак" како би видео реакцију европских званичника поводом кршења обећања косовског премијера Хашима Тачија да неће ни једну једину реч дати у јавности поводом формирања заједнице српских општина.

"Не само да Тачи није одржао ту своју реч, већ је погрешно представљајући садржину тих разговора, покушао да их омете", истакао је Ђурић.

Говорећи о ономе што је договорено у Бриселу током преговора који су се одвијали претходних дана, Ђурић је рекао да насупрот тврдњама покрајинских званичника, у Бриселу ништа још ништа није договорено.

"Те тврдње имају за циљ да ставе под додатни притисак Владу Србије, српску делегацију у преговорима, али они који познају начин на који Вучић води преговоре, знају да такво понашање може само још да нас утврди у уверењу да радимо праву ствар", истакао је он.