Посао преко Националне службе за запошљавање тражи мање од 700.000 људи што је најмањи број од 2000. године, изјавио је директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, наводећи да до посла најлакше стижу информатичари, инжењери и занатлије.

У овом тренутку посао преко Националне службе за запошљавање тражи око 690.000 људи што је најмањи број пријављених на евиденцији од 2000. године, рекао је Мартиновић гостујући у Дневнику РТС.

"Наша служба показује значајан пад незапослености и према подацима којима располажемо око 5,8 посто мање људи тражи посао него пре годину дана", каже Мартиновић.

Око 150.000 људи нашло је посао у последњих годину дана.

"Има различитих ситуација али свакако привредни раст и нове инвестиције отварају нова радна места али утицај на то има и појачан инспекцијски рад па се послодавци одлучују да пријаве запослене", каже Мартиновић.

Сезонско запошљавање од марта до новембра свакако утиче да стопа незапослености пада и то је тренд уназад годинама али су назнаке позитивне и када је реч о вансезонским пословима.

Према његовим речима послови се најчешће налазе у областима прехрамбена индустрија, производња одевних предмета, металних предмета.

Генерално послодавци траже конкретна знања и вештине а не само образовање. Често не можемо да одговоримо на тражњу послодаваца када је реч о појединим профилима пре свега заната па организујемо обуке, рекао је Мартиновић.

Међу незапосленима готово половина је теже запослива, у ту категорију спадају старији од 50 година, инвалиди или неквалификовани радници.

Управо ка тој категорији ми усмеравамо наше активности како би им дали већу шансу да се запосле, рекао је Мартиновић.