СРБИЈА је, тврде економисти, због ниске стопе личног пореза од свега 15 одсто, безбедности капитала и безвизног режима са готово 120 земаља, пожељно одредиште за богате странце. Њима су примамљиве управо државе са оваквом пореском стопом, али пре свега оне које истовремено имају програм "држављанство кроз инвестиције". Овај врло распрострањен програм чак и у најразвијенијим земљама света, наша земља још нема, иако би то био добар начин да Србија уновчи све те своје предности.

О тим могућностима, разговарало се у српској престоници на "Белгрејд велт форуму", који је окупио више од 150 представника најпознатијих светских агенција - заступника 10.000 највећих светских инвеститора који располажу са око 100 милијарди евра. Њихов посао је да богатима и ултрабогатима пронађу најбоље и најповољније одредиште за живот и бизнис.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Вучић уручио српски пасош Фајнсу; Рејф:Хвала што сте прихватили овог Енглеза у вашој земљи

По речима професора др Владимира Маринковића, потпредседника Народне скупштине Србије, реч је о једином форуму у Србији који се бави програмом добијања пасоша и резиденције кроз инвестиције.

- Србија чини све да привуче стране инвеститоре, али водимо рачуна да то буду квалитетни инвеститори, са "чистим" новцем који желе да дођу у Србију дугорочно - каже Маринковић за "Новости". - И Влада и парламент раде на изради законског оквира којим ће створити привлачан и подстицајан пословни амбијент и добру пореску политику како би пословни људи имали интерес да дођу и остварују профит у Србији. Нама то одговара због отварања нових радних места, доласка нових технологија, знања и савремених видова менаџмента. Зато сматрам да је програм "држављанство кроз инвестиције" нови и потребан инструмент Србији за привлачење нових инвеститора од производних делатности преко услуга до консалтинга.

Као пример, наш саговорник наводи Шпанију која је прошле године кроз овај програм инкасирала више од милијарду евра.

Програм "Држављанства кроз инвестиције" отворило би нова радна места

- На нама је да са компанијама које имају знања из ове области нађемо најбоље решење које ће Србију штитити од спекулативног новца и "прљавог" капитала - наставља Маринковић. - Сматрам да би закон о програму "држављанство кроз инвестиције" био најадекватнији, јер би јасно прописивао износ новца, врсту и дугорочност инвестиције као и број новоотворених радних места који би страним инвеститорима омогућили да добију боравак или пасош Србије. Сви ови параметри треба да буду предмет широке јавне расправе и треба да помогну контроли да у Србију уђе што више чистог капитала.

Успостављање програма "држављанство кроз инвестиције", како се чуло на Форуму, отворило би Србији нове могућности за динамичан привредни раст. Позитивне моделе примене овог програма имају Малта и Кипар, али и земље региона Аустрија, Грчка и Бугарска. Грчки, бугарски или аустријски пасош могу се добити за инвестицију вредну 250.000, 650.000 односно 2.000.000 евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Фајнс: Следећи корак - српска жена

- Не могу рећи колика би била вредност српског пасоша, али његовој цени значајно доприноси безвизни режим са ЕУ, Кином и Русијом - објашњава Мариос Рафаил из Агенције за инвестиционе услуге "Хенлеј и партнери". - Процену вредности пасоша одређују многобројни параметри које обично бира влада зависно од потреба, фискалног дефицита, конкурентности на тржишту... Влада не може преко ноћи да одлучи која је "цена пасоша". За то је потребно време, а коначну процену основних параметара програма дају најваженије светске инвестиционе агенције.

Када Србија понуди програм економског држављанства, по речима Кимберли Дент из "Си-Ес глобал партнера", наши грађани ће врло брзо осетити све његове повољне ефекте.

"Белгрејд велт форум" окупио више од 150 представника најпознатијих светских агенција

- Важно је, међутим, да фонд, фирма или агенција у коју би се сливао новац раде потпуно транспарентно - каже Дент. - То је предуслов успеха овог програма. Цео посао мора да буде под строгом контролом, пре свега због порекла новца који би се инвестирао. А, знам да власти у Србији не желе да у земљу привуку било какав капитал нечистог или нејасног порекла.


ЗАПОЧЕЛО НА КАРИБИМА

ПРОГРАМ "држављанство кроз инвестиције" прва је 1984. године увела острвска држава Свети Кристофер и Невис. Пасош ове карипске земље данас се добија за 250.000 долара инвестирања у локалну индустрију шећера. Други начин да се добије држављанство је куповина некретнине вредне најмање 400.000 долара на било ком од њена два острва. Године 2013, 25 одсто буџета ове државице пунило се из програма економског држављанства.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Наши ван матице тешко до српског држављанства

БРИТАНСКИ ПАСОШ "НАЈСКУПЉИ"

ДОСАД су 22 земље увеле програм "држављанство кроз инвестиције" и он је постао значајан извор финансирања државног буџета. Кипар странцима омогућава држављанство ако у некретнине инвестирају најмање 2.000.000 евра или уколико купе државне акције и уделе у кипарским компанијама вредне бар 2.500.000 евра. Процењује се да је од 2013. Кипар приходовао четири милијарде евра. На Малти, странци морају да уложе милион и по евра, а већина тог новца иде у Малтешки национални развојни фонд, који финансира здравство, образовање и нова радна места. Пасош САД "кошта" пола милиона долара, а најскупљи је Велике Британије, чак 1.000.000 фунти, плус шест година непрекидног боравка.