Полиција је синоћ затворила спорни "Омладинско-патриотски камп" на Златибору, у коме су српски и руски ветерани малишане из Србије, Републике Српске и Црне Горе учили пружању прве помоћи, преживљавању и оријентацији у природи, борилачким вештинама...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПСИХОЛОЗИ ЗАБРУНУТИ ЗБОГ КАМПА НА ЗЛАТИБОРУ: Како то брину "ратне игрице" на компу, а камп - не?

Овакав исход последица је бројних медијских написа и иступа невладиних организација, у којима се сугерише да је наводна "паравојна обука" деце и младих, старих од 12 до 23 године, пројекат "руских агената жељних крви" и да је реч о "скандалозном пројекту опасном за децу". Замерано је што деца носе реплике пушака и ножева, као и што су обучени у униформе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УНИФОРМИСАНА ДЕЦА НА ЗЛАТИБОРУ: Уче да пуцају и да се бране ножевима

- Дали смо налог за распуштање кампа због могуће злоупотребе деце и узнемирења јавности - нагласио је министар Стефановић, док је полиција у четвртак, у вечерњим часовима, већ расклапала опрему у кампу на златиборском Тић пољу.

- Приоритет је био да се деца безбедно врате кућама, што је и учињено.

Затим се о спорном кампу огласио и председник републике Александар Вучић.

- То није Србија каквом желимо да се поносимо. А та деца су дивна, треба да уче, да раде, да буду добри војници, али зна се када је време за војску а кад је време за учење и школу - поручио је Вучић.

Организатори кампа, српски и руски војни ветерани, сматрају да 10 девојчица и 34 дечака из три државе нису били угрожени на било који начин, напротив. Подршку одржавању кампа дао је и Милан Стаматовић, председник Општине Чајетина и странке "Здрава Србија".

ПАТРИОТСКИ ЦИЉ

- ЦИЉ кампа је да млади развијају љубав према отаџбини, неговању културе и традиције ослободилачких ратова Србије, да се упознају са српском историјом и да се друже са српским и руским ветеранима - речи су Жељка Вукелића, председника Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије.