ГЕНЕРАЦИЈА бруцоша Економског факултета Универзитета у Београду не мора да мисли како ће да се запосли, већ само како ће са што бољим оценама и у року да заврши факултет! Декан проф. др Бранислав Боричић обећао им је да ће факултет свима који дипломирају за четири године и са просечном оценом изнад 8,5 понудити посао у струци у року од три месеца након дипломирања.

Проф. Боричић, за "Новости", каже да сматра да је ово најбоља мера која може да мотивише студенте, у земљи у којој није лако запослити се, а посебно не наћи прво радно место.

- Ово је обећање које сигурно можемо да испунимо. Понудићемо им посао у струци, што данас заиста није лако наћи - најављује проф. Боричић. - Посао можемо да им гарантујемо захваљујући одличној сарадњи са привредом, па већ сада имамо 400 партнерских компанија у којима наши студенти треће и четврте године имају праксу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Моји студенти не чекају на бироу

Декан напомиње да је, претходних година, у свакој генерацији било стотинак студената који дипломирају за четири године са просеком 8,5 или већим. Нада се да ће понуда за посао мотивисати још већи број академаца да све испите положе на време, са високим оценама у индексу.

- Пратимо успехе наших бивших студената. У року од девет месеци након дипломирања сваке године запосли их се око 70 одсто, што је заиста висок проценат. Нису сви одмах у струци, јер се неко запосли као шалтерски службеник у банци, па чека слободно радно место за које је потребно високо образовање - објашњава Боричић. - На тржишту рада има много незапослених економиста, али то је показатељ да нису сви економисти исти. Са нашом дипломом су тражени и брзо се запошљавају. Само преко Центра за сарадњу са привредом Економског факултета у партнерским компанијама запосли се око 200 дипломаца годишње. Често су то баш они који су у тим фирмама већ били на пракси током студија.

др Бранислав Боричић,фото Ж.Кнежевић

ТЕСТОВИ ОЦЕЊИВАНИ У ЛОНДОНУ

- ПРВА генерација студената који се школују по програму Лондонске школе економије, најбољег Економског факултета у Европи, завршила је годину са изузетним успехом. Сви испити полажу се у једном року, а наши кандидати имали су пролазност 91 одсто. Тестови су оцењени у Лондону, а британске колеге су више него задовољне квалитетом њихових радова - објашњава проф. Боричић. - Реч је о изузетним студентима, који су завршили прву годину по нашем програму, а наредне три имају предавања на енглеском и професоре из Лондона. Прва генерација сада ће да крене на трећу годину.