ЛЕКАРИ из Србије, реуматолози и ортопеди, први су у свету урадили студију која је доказала ефикасност и безбедност тзв. ортокин (orthokin) методе, која подразумева примену серума из крви пацијента, у лечењу хроничног бола рамена. Њихови резултати објављени су у реномираном медицинском часопису Med Ultrason. Они ће, како за "Новости" каже професор др Немања Дамјанов, директор Института за реуматологију, утицати како на домаћу, тако и на светску медицинску праксу у терапији овог болног стања.

"Ортокин" терапија у свету се примењује дуже од 20 година, а у Србији од 2012. Њена ефикасност до сада је доказана у лечењу остеоартритиса колена, кука и других зглобова, артритиса, дискус херније и лумбоишијалгије.

Прочитајте још:Српски хирурзи уче од светског стручњака

- Циљ наше студије био је да докажемо да "ортокин" методом може да се лечи и хронична упала тетиве рамена, такозвана supraspinatus tendinopathy - објашњава професор Дамјанов, који је и предводио тим лекара ангажован на овом испитивању. - Резултати су показали да је потпуно безбедна и ефикасна, како тренутно, тако и у смислу дужег трајања резултата.

Током три месеца студије, на групи од укупно 32 испитаника, без знања пацијента и лекара који га прати, примењивана је класична терапија гликокортикоидима, а на другој "ортокин" метода. Лекар је бележио резултате, како се пацијент осећа, успех лечења и евентуалне проблеме.

Прочитајте још: ВЕЛИКИ ПОДВИГ НИШКИХ ЛЕКАРА: Спасли две руке у три дана

- Ова студија је значајна и зато што имамо доста пацијената у средњем и старијем животном добу, који уз проблеме рамена и уопште реуматске болести, имају и болести срца, шећерну болест и неке друге здравствене сметње, које отежавају примену класичних лекова, поготово гликокортикоида - објашњава професор Дамјанов. - То значи да се класични лекови у том случају могу користити веома ограничено или се уопште не могу користити.

Проф др Немања Дамјанов


Професор Дамјанов објашњава да се током "ортокин" терапије инјекцијама пацијенту убризгава серум који настаје из његове крви, без хемијских и додатака страних организму болесника. Зато је велика предност ове терапије, што је студија такође показала, безбедна примена код оних који имају и неке друге здравствене тегобе.

- Лечење "ортокин" методом подразумева терапију од пет, шест инјекција серума, које се зависно од индикација, једном до два пута недељно убризгавају у оболели зглоб, тетиву или мишић - наставља професор Дамјанов. - Примена ове терапије позитивно утиче и на прогнозе код оних пацијената чије се тегобе враћају и код којих је као неизбежно решење предложена операција. Она није идеално и доживотно решење, али јесте једини излаз у појединим случајевима.


Примена "ортокин" методе, према речима професора Дамјанова, може да помогне тетивама, лигаментима и хрскавици зглобова, и да одложи време до операције, или да доведе до стања кад операција није ни потребна.

ЛИЦЕНЦИРАНО ДЕСЕТ ЦЕНТАРА

"Ортокин" методу је патентирала група немачких научника, а у Србији и свету се, према речима професора Немање Дамјанова, примењује у лиценцираним центрима, уз ангажман лиценцираног медицинског особља и опрему која задовољава прописане стандарде. У Србији је тренутно за примену "ортокин" методе лиценцирано 10 центара.