Србија се налази на 31. месту листе земаља чији пасоши омогућавају најлакше путовање, што је скок од седам места, с обзиром да се у 2017. години Србија налазила на 38. месту.

Како се наводи на интернет страници “The passport: Index“ (www.passportindex.org), Србија је 31. место на листи заслужила јер њени грађани са пасошем могу да уђу у 126 земаља на свету.

Носиоцима српског пасоша није потребна никаква виза за 83 земље док се за 43 земље виза добија одмах по уласку.

Власницима српских пасоша виза је неопходна за 72 земље.

Прочитајте још - Српски пасош мами светске богаташе

На првом месту листе налазе се Уједињени Арапски Емирати, чији грађани са својим пасошем могу да уђу у 167 земаља, док друго место деле Немачка и Сингапур са чијим пасошем се може ући у 166 земаља.

Пасоши Данске, Шведске, Финске, Луксембурга, Италије, Француске, Холандије, Шпаније, Норвешке, Јужне Кореје и САД налазе се на трећем месту и са њима се може ући у 165 земаља.

Од земаља бивше Југославије, најјачи пасош има Словенија која се налази на седмом месту и њиме се може ући у 161 земљу, њу прати Хрватска на 11. месту, а Македонија и Црна Гора се налазе на 36. и 37. месту.

Прочитајте још - АПЕЛ ЗА ИЗМЕНУ ОДРЕДБЕ О ДРЖАВЉАНСТВУ: "Српско" је исправно у исправама

Босна и Херцеговина налази се на 40. месту.

Од свих становника бивше Југославије, најмање могућности за слободно путовање имају људи с Косова, које се налазе на 81 месту.

На последњем месту је авганистански пасош којим се може путовати само у 29 земаља, а за њим следе Ирак, Пакистан, Сирија и Сомалија. “The passport: Index“ рангира 199 пасоша.