МАТИЦА Албанаца Србије, која је пре четири године основана у Новом Саду, веома је забринута због одлуке Приштине да уведе неразумне таксе на српске производе, јер тиме угрожава и Србе и припаднике осталих нација који тамо живе.

- Када је Приштина изгубила битку за улазак у Интерпол, одлучила се на неразуман, нелогичан и неприродан потез увођења такса на производе из Србије. Зато ми, Албанци из Србије, поручујемо да се таксе хитно укину јер оне угрожавају опстанак свих грађана на КиМ - наглашава Демо Бериша, председник Матице Албанаца Србије у Новом Саду.

Водећи човек овог удружења, које пропагира складан заједнички живот и пријатељство, наглашава да "ни Срби, ни Албанци немају више деце за ратовање, те да је време за помирење и успостављање мира".

- Поручујем сународницима на КиМ да се према Србима, нарочито према онима који живе у енклавама, опходе као према комшијама и да им помогну и омогуће да нормално живе на својим огњиштима. Ми, Албанци у Србији, спремни смо да помогнемо да се оствари помирење између српског и албанског народа на Косову и Метохији - наглашава саговорник "Новости".

ПОХВАЛЕ ГРАДОНАЧЕЛНИКУ БЕРИША има само речи хвале за градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, који, како истиче, максимално доприноси безбедности и сигурности Албанаца у Војводини. - У његовом мандату уведена је Бајрамска софра у Новом Саду, а његово присуство том нашем верском празнику нам пуно значи - каже Бериша.

Матица Албанаца у Србији основана је 2014. са жељом да се Албанци идентификују, окупе и да без страха кажу ко су и шта су, користећи права које свим грађанима пружа Устав Србије. У Србији у 140 општина живи 180.000 Албанаца. Само три општине Прешевске долине насељава 70.000 житеља албанске националности. У Војводини их има 9.000.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Ковачић: Харадинај диже тензије јер страхује од Хага

- Ми смо везани за овај простор, породично и економски, деца нам се овде школују - наглашава Бериша. - Добили смо недавно и прву генерацију од око 120 Албанаца који су се факултетски образовали у Београду, Новом Саду и Суботици.

- Наше удружење укључено је у многе хуманитарне акције, међу којима је и једна која нам је посебно значајна - сваке године домаћини смо српској деци из Ранилуга, у општини Гњилане, који посећују Нови Сад. Тиме пручујемо да Срби и Албанци могу заједно и складно да живе - каже Бериша.