Српско православно гробље у Липљану, некада већински српској средини, у суботу ујутру нашло се на мети вандала који су поломили један и покушали да поруше још два споменика.

Према речима Златка Лазића, председника Привременог органа ове општине, у питању је други вандализам у последњих десетак дана у овом граду у којем је од некадашњих око 6500, остало да живи 650 Срба.

Прочитајте још: Дечаци оскрнавили 20 гробова

Наиме, подсећајући да је ово други вид вадализма у последњих неколико дана, на зиду српске школе „Браћа Аксић“ као и на једној приватној кући осванули графити „УЋК“ , председник Лазић истиче да су ови чинови насиља изведени са циљем застрашивања преосталог српског живља у Липљану али и на читавом Космету.

- Вандализму никада краја. Шта су им скривили људи који су се упокојили.Уосталом шта је крив преостали спркси народ који живи на овим просторима...Рушење светиња и скрнављење гробаља представља најтежи вид једног вандализма – истиче председик Лазић који је изразио очекивање од полиције да пронађе и казни насилнике и вадале.Иначе, поред дправославног гробља у Липљану на мети вандала непрестано је и гробље у околномм Старом Грацку на којем је сахрањено 14 жетеоца које су на својим њивама масакрирали припаднции „УЋК“ .

Фото: приватна архива

Увиђај на гробљу / Фото Танјуг

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ: СРБИ НИ МРТВИ НЕМАЈУ МИРА

БЕОГРАД (Танјуг) - Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију најоштрије је осудила рушење српских надгробних споменика у Липљану, оценивши да је то права слика косовско-метохијске реалности, у којој Срби, чак ни мртви, не могу да имају мира.

"Та рушилачка, вандалска акција проистекла је из канцерогеног шовинизма, годинама подстицаног и негованог политиком мржње албанске политичке елите и ћутњом и нечињењем међународних институција на терену", каже се у саопштењу Канцеларије.

Посебно се истиче да су међународни "спонзори самопроглашене косовске независности саучесници у свему што се Србима догађа, јер они су толерисали и однеговали друштвену климу у којој је рушење надгробних споменика само безначајан инцидент".