СРБИЈА би требало да постане друштво засновано на знању и креативности. Да би се то постигло потребна је трансформација економије и друштва. Велику помоћ у томе могу да пруже млади који успешно студирају и раде у иностранству.

Да је ово један од приоритетних циљева Владе Србије рекла је премијерка Ана Брнабић која се на конференцији "Таленти на окупу 1.0" у петак у Београду срела са више од 200 младих и надарених студената и истраживача. Она их је позвала да остану у својој земљи и помогну јој у развоју.

- Ово време доноси да не морамо сви физички да будемо на једном месту да бисмо радили заједно. Најискреније се надам да ћете остати у Србији, или да ћете се вратити. Али и ако то није случај, захваљујући времену у којем живимо, можемо заједно да радимо на многим иницијативама - рекла је Ана Брнабић.

Прочитајте још - Радна група предала Брнабићевој нацрт Медијске стратегије

Са студентима и будућим стручњацима премијерка је разговарала о подршци и јачању сарадње на институционалном нивоу. Он је поручила да су здрава економија и реформе започете 2014. године омогућиле да ради на томе да Србија буде конкурентнија.

- Наследила сам буџет који је стабилан, динамичнију економију, јавни дуг који пада, мању незапосленост услед повећања запослености, а не одласка људи из земље. Мислила сам да је мој циљ да искористим здраву основу коју смо наследили, да Србија постане конкурентнија и да се такмичи са другим земљама, не по томе колико је јефтина, него колико је паметна и способна - истакла је премијерка.

Премијерка је навела и да се налазимо у глобално специфичном тренутку.

- Требало би да искористимо четврту индустријску револуцију и на најдиректнији начин променимо судбину и надокнадимо изгубљено време и пропуштене шансе - поручила је Брнабићева.

БОЉА КОМУНИКАЦИЈА

ВЛАДА Србије у циљу транформација у духу актуелног времена покренула је различите новине - специјализована ИТ одељења у средњим школама, нови капацитети на техничким факултетима, снажнији фонд за науку...

- Ако будемо имали директну, брзу и ефикасну комуникацију можемо да урадимо велике ствари за земљу. Желим да ово буде први корак - рекла је премијерка.