БЕОГРАД - Агенција за безбедност саобраћаја Србије позвала је све возаче да буду посебно опрезни због појачаног саобраћаја пред новогодишње и божићне празнике.

Агенција у саопштењу упозорава све возаче да под утицајем алкохола није дозвољено нити безбедно учествовати у саобраћају.

"Возачи под дејством алкохола често нису ни свесни да су им брзина реаговања, способност доношења одлука и процена умањени, а сва чула ослабљена", упозорава се из Агенције.

Све наведено повећава ризик за настанак саобраћајних незгода, чак и дан након славља. Подсећају родитеље чија су деца недавно положила возачки испит и стекла пробну возачку дозволу да није дозвољено и врло опасно уколико им допусте да сами управљају возилом у касним вечерњим и раним јутарњим сатима новогодишњих празника.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СТРОЖЕ КАЗНЕ ЗА БАХАТУ ВОЖЊУ: Граница за алкохол до 0,2 промила, нова правила претицања


Агенција у саопштењу наводи да је упркос обавезама које сви имају уочи празника неопходно посветити додатну пажњу у саобраћају. Подсећа да пешаци који често прелазе преко коловоза не обраћају довољно пажње на возила, па су на тај начин изложени великом ризику од страдања у саобраћају због великих гужви.

"Уколико управљате возилом у непосредној близини тржних центара и других места за куповину, неопходно је да будете додатно опрезни у односу на већи број пешака и других учесника у саобраћају", наводи се у саопштењу.

Агенција такође напомиње да је од 1. новембра до 1. априла обавезно поседовање зимске опреме и предуслов за безбедну вожњу у зимским условима, а посебно у јутарњим и вечерњим сатима, када је због магле и падавина могућа смањена видљивост и клизав коловоз. Возачи пре него што крену на пут треба да провере техничку исправност возила.

Агенција подсећа да се у истом периоду новогодишњих и божићних празника прошле године на путевима Републике Србије догодило укупно 90 саобраћајних незгода , у којима је настрадало 46 лица, од чега је 44 повређено, док је двоје погинуло.

Највише настрадалих учесника у саобраћају су старости око 30 година и незгоде су се десиле у насељеним местима. Најкритичнији период дана за све учеснике у саобраћају је око 17 часова, и први сат након поноћи. Такође, апелујемо на возаче да буду опрезни током целог дана, а посебно у раним јутарњим часовима када је видљивост знатно смањена.

Неприлагођена брзина и вожња под дејством алкохола су и у овом периоду водећи утицајни фактори настанка саобраћајних незгода. "Молимо вас да учествујете у саобраћају у складу са законом за добро свих нас и ових дана веселите се и радујете са својим породицама", истичу из Агенције која је грађанима пожелела срећну и безбедну 2019. годину, уз што мање нежељених ситуација у саобраћају.