БОМБАРДОВАЊЕ СР Југославије 1999. године догађај је који је трајно обележио крај 20. века на Балкану. Поводом 20 година од почетка агресије, "Новости" у суботу читаоцима поклањају јединствену постер-карту са детаљном шемом бомбардованих локација, типовима муниције, жртвама, односу снага...

Ова публикација, аутора картографа графичког инжењера Хаџи Љубише Гвоића, аутентични је резиме разарања Србије и Црне Горе 1999. године. Циљ мапе јесте да јасно и практично укаже на размере агресије и последице које је она оставила на нашу земљу. Уз примерак "Новости" у суботу 23. марта читаоци ће добити и важан део историје наше земље којој је место у сваком дому и свакој кућној библиотеци.

Инфо-мапа коју наш лист поклања својим читаоцима аутентични је приказ хронике агресије и отпора српског народа. Карта је изузетно погодна за упознавање младих читалаца са дејствима НАТО 1999. године, али и као изврсно помоћно учило за наставу савремене историје.

На постер-мапи уцртана су сва места која су била изложена пројектилима Северноатлантске алијансе током 78 турбулентних дана 1999. године. Карта садржи и прецизну статистику учинка ових дејстава. Из ње сазнајемо да је у нападу на СРЈ учествовало чак 1.150 различитих авиона, као и да је наша земља засута са 23.614 пројектила - крстарећих ракета, авио-бомби, граната...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нато на Србију сручио осам "Хирошима"

Збир жртава које садржи наша публикација страшна је опомена за будућност. У НАТО бомбардовању погинули су 1.002 војника и полицајаца, 2.000 цивила, међу којима и 89 деце.

"Новости" овим поклоном желе не само да одају почаст жртвама разарања из 1999. године, већ и да допринесу култури пијетета и сећања на догађаје из прошлости. Историја нуди безброј примера да су народи који нису памтили врло брзо губили интегритет.