ОТКАКО је 3. јуна 2011. године затражила податке о беби коју је на свет донела 3. марта 1975. године у 16 часова, канадска држављанка Љиљана Миловановић (66) не престаје да трага за истином о судбини новорођенчета из овдашњег породилишта које је требало да понесе име - Сунчица.

У исповести за "Новости", каже да је почела да сумња због контрадикторне документације, до које је долазила у својој неуморној истрази.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Украдено 29 досијеа о "несталим бебама"

Као и други унесрећени родитељи из Крушевца, и она је чула многобројне верзије о нестанцима других беба из локалног породилишта. Ни мистериозна Немица која се доводи у везу са продајом беба у иностранство у крушевачком породилишту - није јој непозната.

- Била је јавна тајна да Немица под именом Мирјам станује на првом спрату гинекологије. Ту је јела, купала се, сушила веш на одељењу. То се причало још кад сам живела у Крушевцу, али нико није поуздано знао шта та Немица ради ту. Медицинско особље, такође. Неколико година је боравила ту, а њена адреса била је соба на крају ходника на првом спрату породилишта - каже Миловановићева.

Она не жели да на било кога упире прстом, иако се деценијама бори за истину. Али она је још далеко.

- Када сам изашла из болнице, нисам добила никаква документа, ни отпусну листу, нити званично објашњење од чега је моје дете умрло - сведочи она за "Новости". - Када сам предала пре осам година захтев за умрлицу, од матичара сам добила издату крштеницу, са речима "ово дете није мртво". Тако је све почело.

Болничка документација, Фото: С. Бабовић

Љиљанин порођај био је веома тежак. Прва пријава бебе, како каже, отишла је у матичну службу 4. марта, са временом рођења 16.20.

- Тај папир има мој лажни потпис, као и потпис бабице. Друга пријава датирана је 1. априла, без мог потписа и са лажним бабице. Таквих детаља било је много - каже Миловановићева.

Љиљана је наручила бисту посвећену Сунчици, Фото: С. Бабовић

Нелогична је, тврди Љиљана, и пријава смрти бебе, где стоји 1974. година, када беба ни у теорији није могла да се роди. Никада није стигао одговор ни о болничкој сахрани. Због спорних потписа још се суди.

- Године 1975. чак 97 беба је умрло у крушевачком пордилишту, а родило се више од 2.094, и то је званичан податак који сам добила из Статистичког завода Репубике Србије 2011. године - наводи саговорница нашег листа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЛЕКАРИ ДЕТЕ ОДМАХ ПРОГЛАСИЛИ МРТВИМ: Нашли доказе да је беба украдена

Пред крушевачким судом дуго се водио поступак у вези са спорним потписима на пријави рођења. Миловановићева је због сумње да јој је дете продато покушала да преда тужбу суду, али је одбијена уз образложење да је случај застарео. Обраћала се Министарству здравља, правде, председнику републике.

Општа болница у Крушевцу, Фото: С. Бабовић

ПРОЦЕДУРА КЉУЧ ЕНИГМЕ

КЉУЧ енигме великог броја украдених беба седамдесетих и осамдесетих година крије се у сложеном поступку усвојења који је према тадашњим законима важио у Југославији. Велики број, како се претпоставља, имућних људи без потмства, као и странаца, уместо редовне процедуре, бирао је језив, али једноставнији пут - куповину детета.

Потпуно усвојење све до 2005. године није било могуће ако деца имају живе родитеље. Шансе да страни држављани усвајају нашу децу биле су изуетно мале, готово никакве. Постојало је, по старом систему, потпуно и непотпуно усвојење, а потпуном је могло да се подвргне само дете млађе од пет година. Тај узраст се сматрао довољним да малишан не дође до сазнања о биолошким родитељима.