Србију и Кину карактерише свеобухватно партнерство и снажно пријатељство, као и обострани циљ да се реализују постигнути договори и унапреди сарадња, оцењено је данас у Београду у разговору министра државне управе и локалне самоуправе Бранка Ружића и чланова делегације Одбора за етничке послове Свекинеског народног конгреса коју предводи Сијао Хуијен.

Како је саопштено из његовог кабинета, Ружић је, када је реч о унапређењу људских и мањинских права, истакао да је протекли период био означен унапређењем законодавног оквира за њихово остварење у Србији, и подсетио да су 4. новембра прошле године одржани избори за чланове националних савета националних мањина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Manjine birale bez incidenata

"У Србији сада постоје 22 национална савета националних мањина и богатији смо за још два савета - руске и пољске мањине", рекао је министар Ружић и додао да је пред изборе у Посебан бирачки списак уписано 510.000 бирача, припадника националних мањина.

Додао је да је Србија изузетно напредна када је у питању област мањинских политика у односу на земл?е Европске уније, као и да често добија похвале из света за резултате из ове области.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ružić: Ove godine više sredstava za nacionalne manjine

"Омогућили смо право на упис податка о националној припадности у матичне књиге, уредили смо да се посебно обрати пажња на запошљавање припадника мањина, топониме исписујемо на језику мањине која броји 15 одсто становништва у тој заједници и, коначно, унапредили смо рад националних савета уз фокус на смањење прекомерне политизације", подвукао је Ружић у разговору с кинеским парламентарцима.