ИЗГРАДЊА другог државног Дата центра, површине 10.000 квадрата, у вредности од 30 милиона динара, почеће у наредних месец и по дана у Крагујевцу, најавио је Михаило Јовановић, директор владине канцеларије за ИТ и е-управу.

- Дата центар у Крагујевцу је капитални инфраструктурни пројекат електронске управе, који подразумева изградњу великог центра за складиштење података, а који ће бити пет пута већи него онај који постоји у Београду - рекао је Јовановић. - У њему ће бити места и за комерцијалне садржаје, па очекујем да ће ту бити смештена опрема највећих светских ИТ компанија.

Јовановић је најавио још пет нових пројеката чија ће реализација почети током јуна и јула ове године. Од 1. јула грађани ће моћи да преко портала е-управе наруче нове возачке дозволе које ће им затим стизати поштом на кућну адресу.

Прочитајте још - Е-управа мука за општине

- Следећи пројекат је акција инсталирања посттерминала на шалтерима јединица локалне самоуправе, коју ћемо заједно са "Наледом" промовисати у смислу такмичења локалних самоуправа у пружању безготовинског начина плаћања. До краја јуна у овај систем уводимо нове 32 инспекцијске службе, што ће у збиру чинити 36 инспекција које користе један информациони систем - рекао је он.

Такође, креће акција и формирање две нове услуге у сарадњи са МУП-ом, достава возачких дозвола на кућну адресу и поручивање уверења о некажњавању путем портала "е-Управа". Други пројекат у сарадњи са МУП-ом је наручивање путем "е-Управе" уверења о некажњавању, којих се годишње у нашој земљи изда око 1,7 милиона.

ЗДРАВСТВЕНИ КАРТОНИ

ЈОВАНОВИЋ је нагласио да ће се у наредном периоду радити и на пројекту формирања е-здравствених картона. Навео је да је на порталу "е-Управа" грађанима доступно више од 1.000 услуга, а да овај портал бележи милион регистрованих корисника.