БЕОГРАД - „Годишње истраживање о поверењу и задовољству инвеститора, које AmCham већ шесту годину за редом спроводи међу својим чланицама, показује да се правосуђе и владавина права налазе на првом месту приоритета за унапређење пословног окружења“, рекла је Јелена Павловић, председница Америчке привредне коморе на пословном ручку са министарком правде Нелом Кубуровић.

Према резултатима истраживања, значај ефикасности правосуђа и владавине права за чланице AmCham је из године у годину све већи, а ова област је први приоритет за унапређење пословне климе за 74% испитаника. Највеће препреке чак 82% испитаника види у дужини судских процеса, али и у недостатку адекватних знања и специјализације судија, посебно у компликованијим привредним и финансијским споровима.

„Препознали смо проблеме наших чланова, и уз партнерство Министарства правде, спроводимо конструктивни дијалог привреде и правосуђа, који предвиђа серију тематских округлих столова са представницима правосудних функција на свим нивоима, у различитим областима попут радног права, стечаја, извршења, пореских поступака, парничног поступка, нелегалне трговине и заштите права интелектуалне својине и имовинско-правних односа“, рекла је Јелена Павловић и додала да је циљ округлих столова отворени дијалог са представницима правосуђа, како бисмо заједнички дошли до предлога за превазилажење постојећих проблема и боље и ефикасније судство за привреду и грађане.

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је да постоји изузетно професионална и добра сарадња између Министарства правде и Америчке привредне коморе, која траје већ годинама, као и да је таква сарадња успостављена још већ приликом израде Закона о извршењу и обезбеђењу, који се данас примењује.
Она је указала да се управо ради на изменама тог закона и да и данас представници Америчке привредне коморе активно учествују у изради текста нацрта нових законских решења.

Председница AmCham-а је изразила захвалност Министарству правде за институционално партнерство у спровођењу ове иницијативе, и посебно истакла важност чињенице да је Министарство правде прихватило да на основу препорука и закључака који из ње произађу припреми планове који би могли да се примењују већ од наредне године.