БЕОГРАД - Кумановски споразум, у коме нема капитулације, предаје оружја и људи, али нема ни останка наших снага и уставног поретка на Косову и Метохији, прекинуо је рат али није донео мир, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин поводом 20 година од потписивања Војно-техничког споразума у Куманову.

Вулин је рекао да су војска и народ упорним отпором изборили највише што се могло и да су бомбардовање и покушаји копненог уласка на планини Паштрик трајали до самог потписивања Војно-техничког споразума.

Министар је навео да је након уласка међународне заједнице на Косово и Метохију, протерано 250.000 Срба, Горанаца, Бошњака, Рома, Ашкалија и убијено више од 1.000 људи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - 20 ГОДИНА КУМАНОВСКОГ СПОРАЗУМА: Измилело 400 нетакнутих тенкова ВЈ, у Алијанси - шок!

"Шиптарски терористи" су наставили са етничким чишћењем и злочинима за које нико није одговарао, а рат који Срби нису ничим изазвали и оправдали завршио се признањем да међународно право нема више никакву вредност и важност, истакао је Вулин.

"Србија је поносна на свој народ и оне који су је бранили у тим временима, и неће да прихвати наметање кривице за злочине који су почињени над њом, нека се стиде други", закључио је министар Вулин.

ДРЕЦУН: НАТО АГРЕСИЈА НАД СРБИЈОМ ЗБОГ КИМ ЈОШ ТРАЈЕ

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, оценио је данас, поводом 20. годишњице потписивања Кумановског споразума, да агресија НАТО над Србијом због Косова и Метохије није завршена и да неће бити завршена док год се не реши статус КиМ.

"Борба и даље траје. Албанци желе пуну независност наше јужне покрајине и ми се са тим апсолутно нећемо сложити. Покушавамо да дођемо до неког компромисног решења", рекао је Дрецун у емисији "Седмица" Радио Београда 1.

Према његовим речима, оно што је кључна ствар је то да је Кумановским споразумом успостављена копнена и ваздушна зона безбедности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАТО АГРЕСИЈА: Две деценије касније

НЕБОЈША ВУЈОВИЋ: РЕЗОЛУЦИЈА 1244 НАША "ТАПИЈА НАД ЗЕМЉИШТЕМ"

Небојша Вујовић, дипломата и учесник преговора, нагласио је да је Резолуција 1244, која је донета након потписивања Кумановског споразума, наша "тапија над земљиштем". Он је навео да онај ко каже да је Резолуција 1244 преточени део Кумановског споразума и да није добра, треба да узме Платона у руке и да прочита шта је држава, право, политика.

"Резолуција 1244 је наша тапија над земљиштем. Кад дође силеџија, па вас избаци из куће и каже: „Ја сам јачи од тебе, склони се“, ви ћете се склонити јер ће вас поново тући. Међутим, у катастру ви сте и даље власник своје имовине. Е, то је Резолуција 1244", истакао је Вујовић.

Из ове преспективе, каже он, Кумановски споразум и Резолуција 1244 су једино светло на крају тунела.

"Свако ко је данас овлашћен да доноси високе државне одлуке, погрешио би ако би направио преседан, јер историја памти", закључио је Вујовић.