ПРЕДЛОГ стручњака окупљених на прошлонедељном скупу Савеза удружења правника Србије и Републике Српске, да се радни век, онима који то желе, продужи са 65 на 70 година живота, различито је прихваћен. Док део стручне јавности сматра да ће повећање свакако бити неминовност, у синдикатима на ово не гледају благонаклоно. У Министарству рада пак кажу да се о томе још није разговарало, али су отворени за све предлоге.

Правници из Савеза, како се чуло на скупу у Будви, поднеће конкретну иницијативу надлежним министарствима да радни век не мора да се заврши по сили закона са 65 година живота, већ са 70. Послодавац би запосленом могао да понуди било пуно радно време, било пола радног времена. Тако не би дошло до наглог одлива искусних, стручних кадрова, и остало би више времена за преношење знања на новозапослене.

Други предлог правника биће да убудуће доприноси уплаћени током свих радних година појединца уђу у његову основицу за обрачун пензије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Крај радног века: Даме на послу шест месеци дуже

Посланик ПУПС-а Мома Чолаковић подсећа на иницијативу међународне заједнице да се радни век продужи до 67 година живота. Каже, у оквиру пензијских организација и ПУПС-а ради се на предлогу законских измена.

- Главно питање је како ће бити одржив пензиони систем у Србији с обзиром на број запослених. Ако имамо мање радне снаге, мање је пара у ПИО фонду, па се поставља и питање његовог опстанка и раста сиромаштва код пензионера. У таквим условима све указује на то да ћемо морати да разговарамо о обавезном, а не о вољном продужењу радног века - примећује он.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПУНИ ШАЛТЕРИ У ДЕЦЕМБРУ: Ухватили последњи воз за пензију

У Министарству за рад кажу да се измене и допуне Закона о раду усвајају у дијалогу између синдиката, послодаваца и државе, који ће, према акционом плану, почети 2020.

- Предлози да се омогући продужење радног века до навршених 70 година живота, као и да се пензија рачуна на основу свих укупно уплаћених доприноса током радног века, засада нису предмет тог дијалога, али сви који сматрају да ће одређени предлози унапредити државу у одређеним областима могу да их доставе надлежнима - поручују из Министарства.ТРЕБА ПОДСТИЦАТИ МЛАДЕ

СЕКРЕТАТ Већа Савеза самосталних синдиката Србије Зоран Михајловић оштро се противи одлагању тренутка одласка у пензију, мада нема ништа против тога да се то омогући онима који желе:

- Не можемо радни век повећавати зато што немамо довољно младе радне снаге. Тако могу да га повећају и на 100 година! Треба дати младима боље плате и услове рада, па неће одлазити у иностранство. Замислите рудара са 67 или 70 година! Или конобара како у тим годинама носи пуну тацну чаша!