УНИВЕРЗИТЕТИ и факултети морају да раде у нормалним условима, због тога је наш приоритет да се реши проблем који имају са смештајем и простором. Такође, планирамо да повећамо и смештајне капацитете за студенте. Ово је у среду рекао министар просвете Младен Шарчевић на седници Сената Универзитета у Београду која је одржана у Ботаничкој башти "Јевремовац".

Министар је навео да с простором највише кубури Универзитет у Београду и додао да су у изради два пројекта:

- Један је изградња кампуса за уметничке факултете - ФДУ, ФПУ и ФМУ код хотела "Хајат" на Новом Београду, а за пројектовање је издвојено 117 милиона динара. Други је заједничка зграда за Биолошки, Географски и Факултет безбедности, а она ће бити направљена, такође, на Новом Београду. За израду идејног пројекта ове зграде издвојено је 60 милиона динара. Такође, планирано да на простору иза техничких факултета изградимо зграду за Електротехнички факултет.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Школарина већа за пет факултета


Министар Шарчевић је навео да се већ обављају радови на Приштинском универзитету са седиштем у Косовској Митровици и то на згради ректората, као и да се ради адаптација школе "Бранко Радичевић" у коју ће бити смештен технички факултет.

- У Нишу се ради на згради Електротехничког факултета, а планира се и измештање Хемијског факултета. Универзитет у Новом Саду добио је простор од 10.000 квадратних метара за техничке факултете. У Крагујевцу се ради на адаптацији две школе у које ће бити смештени Уметнички факултет и Филолошки факултет...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИЗ БУЏЕТА УЗИМАЛИ ВИШЕ НЕГО ШТО ТРЕБА: Факултети богато плаћали запослене

Такође је најавио да би студентски дом "Краљ Александар Први", познатији као "Лола" могао бити измештен, а та зграда дата на располагање техничким факултетима у чијој се близини дом и налази. Тиме би био направљен кампус за техничке факултете.

Све ово биће финансирано делом из кредита, делом из буџета.

- Министарство је започело преговоре са Развојном банком Савета Европе о новој транши кредита који би био усмерен на решавање просторног проблема Београдског универзитета, у износу од најмање 50 милиона евра - истакао је Шарчевић.

Младен Шарчевић Фото Ж. Кнежевић

Министар је нагласио да ће смештајни капацитети студената у Београду бити повећани за око 2.000 места, у Нишу за 500, а у Новом Саду за 800 места.

Ректорка Иванка Поповић рекла је да сви факултети током лета треба да "на папир" ставе шта су им приоритети када је реч о смештају, како би то било достављено Министарству.


ВИШЕ НОВЦА ВИСОКОМ ОБРАЗОВАЊУ

Министар Шарчевић најавио је да ће ускоро бити готова радна верзија Закона о финансирању високог образовања:

- Тражи се начин како да се заради више новца и да се тај новац "упумпа" у високо образовање. На јесен нас чека јавна расправа, а закон би требало да буде у Скупштини до краја новембра, пре усвајања буџета за наредну годину.