НАША земља покренуће на седници Савета безбедности, 17. јула, поново иницијативу да особе из Србије које су осуђене пред Хашким трибуналом, а налазе се на одслужењу казне у другим земљама, робију издржавају овде. Ово је за "Новости" потврдила министарка правде Нела Кубуровић, која ће се на седници обратити у име наше земље.

- Од тренутка доношења одлуке да у државама бивше Југославије нема услова за издржавање казне прошло је 25 година и од тада смо постигли велики напредак када је реч о систему за издржавање кривичних санкција. Ако од појединих земаља добијамо захтеве да особе српског порекла, које издржавају казну у њиховим затворима, буду пребачене овде, пошто испуњавамо услове, не знам зашто се то не би могло применити и на хашке осуђенике - каже Кубуровићева.

Према речима министарке, осим притужби осуђених на третман у Естонији, до сада није било примедаба наших затвореника из других земаља.

- Покушавали смо да утичемо на побољшање услова преко естонског Министарства правде, али се, нажалост, ни после наше интервенције ништа није променило - додаје Кубуровићева.

Како "Новости" незванично сазнају, Естонци праве озбиљне проблеме кад год наши представници разговарају са њима о условима боравка Милана Мартића, Драгомира Милошевића и Милана Лукића у затвору или када се обрате суду у Хагу са конкретним замеркама. Они то схватају као напад на њихов казнени систем и бране се тако што негирају проблеме. На крају се то преломи преко леђа српских затвореника, који онда буду под још већом тортуром и немилошћу затворске управе у Тартуу.

Прочитајте још - Срби робијају широм света

Адвокат Милана Мартића Предраг Милованчевић каже, за "Новости", да свака свака држава је обавезна да води рачуна о људским правима својих држављана, па и када су у затвору.

Милан Лукић / Драгомир Милошевић


- Мартић и Драгомир Милошевић годинама су у том затвору, а нису направили ниједан инцидент - додаје Милованчевић.

Браниоци све тројице затвореника су протеклих година више пута тражили њихово премештање у затвор у некој другој земљи, али из суда у Хагу је браниоцима одговарано да су у Естонији таква затворска правила или да наведени проблеми нису довољни за пребацивање у другу земљу.

Како су "Новости" раније писале, однос затворске управе према српским затвореницима у Тартуу је врло бахат и суров. Имају изузетно лошу здравствену заштиту. Мартић је дугогодишњи дијабетичар, а лечи га лекар опште праксе. Никада никакве темељније анализе нису рађене, иако су сви Срби људи у годинама. Код лекара их воде везане и у кавезу, док их прегледају везане су им руке и ноге. Пошто не знају естонски језик, не могу да кажу доктору какве проблеме имају, а преводиоца немају.

Хашким затвореницима у Естонији не дозвољавају ни да раде, а обавезни су да плаћају струју, храну и средства за хигијену. Не могу да гледају телевизију, укинути су им српски сателитски канали, није им дозвољено да им се из Србије пошаље пакет. Потпуно су изоловани.

Прочитајте још - Око 2.000 Срба лане завршило у затворима широм света!

За сваки неспоразум шаљу их за казну у самицу. Тортура иде до те мере да Естонцима, који не воле Русе, смета чак и то што српски језик, којим тројица затвореника причају, личи на руски, па се и због тога према њима непријатељски односе.

ШЕШЕЉ: ОЧАЈНИ УСЛОВИ

ДА су услови у затвору у Тартуу катастрофални потврђује и лидер радикала Војислав Шешељ, којег из тог гулага Мартић и Лукић понекад позову.

- Услови су им очајни, не поштују се никакви међународни стандарди - каже нам Шешељ. - Они су тамо потпуно обесправљени. Ја сам то преносио министарки правде, она је и реаговала, али се ништа није променило.