У 1.000 села у Србији има мање од 100 становника, а у више од 200 нико није млађи од 20 година, стога је пре два дана формиран Национални тим за препород села Србије, како би се она одржала, изјавио је министар без портфеља задужен за регионални развој Милан Кркобабић.

Према његовим речима, то је оригиналан покушај да се започне решавање проблема, а задатак тима је да се живот људи на селу практично промени.

Кркобабић наводи за РТС да Национални тим за препород села Србије неће бити сачињен од чиновника.

"Ово је један оригиналан покушај пре свега Српске академије наука и уметности и нас из кабинета да нађемо начин да кренемо у право решевање проблема", рекао је Кркобабић.

Додао је да је тај тим пре два дана отворио нову страницу у историји Србије.

Прочитајте још - Вучић: Опстанак села од пресудног значаја за Србију; Ршумовић: Држава мора да "купује" народ да би спасла село

"Задатак тима је једноставан - хоћемо да дамо утемељене предлоге, ваљане, научно потковане, да они буду потказ за дефинисање једне официјалне политике, практично то значи да живот тим људима променимо", нагласио је Кркобабић.

Хајде да видимо да ли ће та села добити питку воду, канализацију, да реке и потоци буду у коритима, да деца имају школе, додао је министар.

"Кључ свега је да младе жене у Србији и њихово потомство у свему томе у чему ми будемо деловали виде могућност да остану да живе на селу", истакао је Кркобабић.

За то су, како каже, важне и задруге, удруживање домаћина да буду робни произвођачи.

"Оно што је најбитнија ствар је постојање јасне политичке воље да се окрећемо рубним подручјима, речено је нећемо жалити средства, хоћемо да практично мењамо слику села", рекао је Кркобабић.

Подсетио је на говор глумца Ненада Јездића који је као нека врста програмске платформе тог тима запалио друштвене мреже, а он се обраћао сељацима српских градова и грађанима српских села.

Додао је да тај тим чине изузетни људи.

"Овај тим има припремљене програме. Ту су стручни људи, људи ума, знања, заната. Деловаћемо и постоји снажна политичка воља", закључио је Кркобабић и позвао становнике села да му пишу и изнесу своје предлоге.