ТЕСТ из математике је "проваљен"! Осмаци, које је другог дана мале матуре та вест затекла у клупама, где су чекали да полагање почне, враћени су кућама, а тестирање из математике одложено за четвртак. Комбиновани тест биће, како је и планирано, одржан у среду, иако су се током данашњег дана појавиле информације да је и он "процурио", али то је убрзо демантовано. Полагање математике је одложено јер су се вечери уочи теста на друштвеним мрежама појавили руком писани задаци, за које је данас утврђено да су аутентични.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Нападнути полицајци на протесту осмака (ФОТО+ВИДЕО)

Све ово изазвало је хаос међу децом, родитељима и наставницима, а осмаци су се у знак протеста окупили испред Министарства просвете и тражили да се поништи завршни испит и да се у средње школе упишу према успеху из школе.

А све је почело јутрос, уочи самог испита, када је процурила вест да је тест - проваљен, а у школе стигло обавештење из Министарства просвете да се полагање теста из математике одлаже за четвртак.

У Министарство просвете јутрос врло рано стигла је информација о недовољно чуваним тестовима. Како је то изгледало за "Новости" прича Весна Недељковић, помоћница министра и председница Комисије за завршни испит:

- Јутрос, пре шест сати, добила сам са више страна информацију да се по друштвеним мрежама дели нека верзија задатака из математике. Хитно смо окупили људе у Заводу за вредновање квалитета образовања, који је задужен за израду тестова, да провере аутентичност тих задатака. Нико у Министарству не зна који су задаци на тестовима, већ цео садржај теста знају само два човека у Заводу. Када су потврдили да је реч о аутентичним задацима, одмах смо одлучили да обуставимо полагање, да спречимо већу штету. Сачекали смо да се деца окупе у школама, да би им информацију о одлагању теста саопштили наставници.

ЗАДАЦИ 2013. ИЗНЕТИ У ГРУДЊАКУ СКАНДАЛ са проваљеним тестовима из српског и математике догодио се и 2013. године, о чему су "Новости" прве известиле јавност, када је тестове из штампарије "Службеног гласника" изнела једна службеница у грудњаку. Она је касније и осуђена за крађу. Тадашњи министар просвете Жарко Обрадовић донео је одлуку да се матуранти упишу на основу оствареног успеха у основној школи.

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је, за "Новости", да су Завод и Министарство добро урадили свој посао, али да је "затајило" негде на терену.

- Неко је отворио резервну кесу с тестовима и продао тест из математике. Не знамо где се то догодило, али то ће да утврди полиција. Биће смена због овога - истакао је Шарчевић. - Сви ће морати полицији да покажу резервне кесе, да се утврди где се ово догодило. Шарчевић је навео да се интензивно ради на откривању одговорне особе, али да је у оптицају 2.000 "потенцијалних играча". На друштвеним мрежама кружила је и фотографија задатака из српског језика направљена наводно 15. јуна, дан пре полагања теста. Међутим, из Министарства је потврђено да је са тестом из српског све у реду.

У све се укључило и посебно одељење за борбу против корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду које је поднело захтев полицији да истражи све околности случаја.

У тужилаштву је данас испитана мајка једног ученика из ОШ "Лазар Саватић" из Земуна, за коју се сумња да је имала у поседу спорне тестове из математике.

Младен Шарчевић

Мали матуранти свој револт исказали су окупљањем испред Министарства просвете, а протеста је било и у Крушевцу и у Нишу.

- Није у реду да ми испаштамо због нечијих грешака - рекао нам је Немаља Белић из ОШ "Скадарлија". - Ја се припремам од октобра за малу матуру, желим да упишем Прву београдску гимназију. Није у реду ни да нам прете да ће након овога тест који полажемо у четвртак бити тежи.

Арсеније Арсић из исте школе каже деца трпе стрес од малих ногу због школе и да им се стално говори како морају да уче за малу матуру од које им зависи упис у жељену школу.

- И онда доживимо овако нешто - каже Арсић.

Весна Недељковић потврђује нам да комбиновани тест није "процурио", те да се на друштвеним мрежама појавило пет верзија тог теста.

- Сви су били на провери у Заводу и ниједан није аутентичан - наглашава Недељковић. - Постоји и резервна варијанта комбинованог теста, али тек рано ујутру, пре него што директори преузму тестове из школских управа, биће одлучено да ли ће ђаци решавати задатке из прве или резервне верзије теста. Обе варијанте су исте тежине.

Процедура прављења и дистрибуције тестова је веома строга, уз надзор МУП и БИА.

Упркос томе, тестови су могли да процуре са више адреса и пунктова - од Завода за вредновање квалитета образовања, преко штампарије "Политика", школских управа до школа. Директори школа тестове су преузимали јутрос између шест и седам и носили их у школе у специјалним кесама. Технички, најмање шансе да "провале" тестове имали су директори школа, јер су се задаци појавили вече пре на друштвеним мрежама. Међу директорима сумња може да падне само на оне у чијим школама су били општински пунктови за преузимање материјала.

Према правилу, кесе се отварају тек у учионицама, пред ђацима који полажу тест. Ипак, испоставило се да су у 15 школа отворене раније, што не значи да је тест одатле "процурео", већ само да ту није поштована процедура.


Поједини правили нереде

Весна Недељковић најављује да ће у школама где су кесе са тестовима отворене пре рока, одговорни сносити последице.

- Не прејудицирамо да су се тестови проширили из неке од тих школа - објашњава наша саговорница.

Опозиционе странке ДС, Двери и Народна странка затражиле су данас да министар просвете Младен Шарчевић поднесе оставку.Форум београдских гимназија позвао је Шарчевића да преузме одговорност за скандал око полагања завршног испита и омогући ученицима да се упишу на основу оствареног успеха у основној школи.

ОСУДА НАПАДА НА ПОЛИЦИЈУ

НЕКОЛИКО стотина осмака окупило се испред Министарства просвете, где су узвикивали "Нећемо пријемни", Министре, оставка", "Управа напоље"... Прошетали су се и до Владе и накратко блокирали Славију. Покренули су петицију за укидање полагање мале матуре. Делегација родитеља ученика тражила је пријем у Министарству просвете, а рекли су и да размишљају о бојкоту тестова, што је јуче заговарао и део ђака. Поједини окупљени гађали су полицију јајима, а овај напад осудио је директор полиције Владимир Ребић. Нови протест заказан је за среду у 13 сати.