СРБИЈА се више не налази на „сивој листи“ ФАТФ, јер је процењено да су испуњени сви захтеви када је реч о борби против прања новца и тероризма – сазнају „Новости“.

Та одлука донета је на пленарној Скупштини ФАТФ, одржаној у четвртак, 20. јуна. Ово је важна вест уочи предстојеће одлуке о даљем напретку наше земље на европском путу.

Конкретно, скидање са ове листе значи да наша земља испуњава услове за отварање још једног, важног поглавља у преговарачком процесу са ЕУ.

На листи ФАТФ, међународног тела чији је задатак развој и унапређење борбе против прања новца и финансирања тероризма, Србија се налазила од фебруара 2018. године.

Након стављања на ову листу, наша земља је показала опредељеност на највишем политичком нивоу за испуњавање Акционог плана који је утврђен за Србију.

Прочитајте још - Стефановић с представницима ФАТФ

Претходне три године, радило се на побољшању ефективности система и активној примени прописа.

ЧЕСТИТКЕ
Представници бројних земаља и међународних организација међу којима су ЕК, Русија, Италија, Француска, Немачка, НР Кина, САД, Турска и Индија предложили су да се Србија скине са "сиве листе", истовремено честитајући на резултатима која је наша земља остварила у кратком року.

Стога је ово међународно тело на заседању у фебруару ове године, утврдило да је Србија испунила Акциони план.

Прочитајте још - Брнабић разговарала с представницима ФАТФ-а о борби против прања новца

Подсетимо, крајем маја ове године министар унутрашњих послова Небојша Стефановић састао се са представницима евалуационог тима Заједничке групе за Европу и Евроазију ИЦРГ-а Међународног тела за борбу против прања новца (ФАТФ), које је упознао с конкретним корацима које је Србија предузела у борби против прања новца и финансирања тероризма.