БУДУЋИ правници полагали су у уторак пријемни испит на Правном факултету Универзитета у Београду. Знање из историје, српског језика и књижевности и устава и права грађана проверавало је 1.277 пријављених кандидата. Како је предвиђен упис 1.400 студената, моћи ће да се упишу сви заинтересовани свршени средњошколци који пређу минимални праг знања.

Ове године гужва је само на медицинским, техничким и уметничким факултетима, где се за једно место боре по два- три кандидата, а на Стоматолошком факултету чак четири! За 218 индекса такмичи се чак 820 будућих бруцоша.

Зато гужве нема на Филолошком, где се за 1.112 места пријавило 1.505 свршених средњошколаца. Још је мања конкуренција на Пољопривредном, где је предвиђен упис 970 бруцоша, а пријавила су се 534 кандидата. На Православном богословском пријављено је њих 117, а може да се упише 230 студената. Ове године мало је интересовање и за географију, па је пријављено њих 180, а могу да приме 310 академаца. Више индекса него кандидата имају и Факултет за физичку хемију, Хемијски факултет, Физички факултет, Шумарски и Технички факултет у Бору.

Прочитајте још - УПИС НА ФАКУЛТЕТ: Трка за 22.889 места на буџету

Пријемни испити још нису почели на Универзитету у Новом Саду, где још данас, 26. јуна трају пријаве кандидата. На прву годину основних студија моћи ће да се упише 9.239 бруцоша, од чега 5.424 на буџет. Након два дана пријава више кандидата него слободних места имају Пољопривредни и Медицински факултет, као и Академија уметности. Најмање пријављених је на Педагошком, Факултету спорта и физичког васпитања и Грађевинском факултету, а на сваком од њих је три пута мање заинтересованих од броја слободних места.

У НИШУ ПОПУЛАРНА ПСИХОЛОГИЈА

И на Универзитету у Нишу у уторак је почело полагање пријемних испита. За 5.000 места, од којих је 3.300 на буџету, пријавило се 4.366 кандидата. Највеће интересовање је за психологију, медицину, информационе технологије и енглески језик. Уписна грозница почела је и на остала три државна универзитета - у Крагујевцу, Новом Пазару и Универзитету у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици.