САОПШТЕЊЕ Кфора о постојању хемијског отпада који се налази на више локација на КиМ, као и северније од Јариња, и да се складишти у неадекватним условима, потврдио је наше сумње да се у бурадима која су камионима допремана до некадашње Фабрике за производњу обуће и коже налазе отровне хемикалије и да је наш протест био оправдан. Срећом, овога пута, представници међународне заједнице озбиљно су схватили наш протест - истичу житељи Гораждевца, метохијске енклаве недалеко од Пећи.

Милош Димитријевић, председник привременог органа Општине Пећ, истиче да је њихов захтев да се отпадни материјал уклони са подручја њихове општине подржао чак и Газменд Мухађери, председник Општине Пећ, именован у Приштини. И он је свестан, каже, да су грађани били у праву и да су хемикалије опасне и по Албанце из суседних села.

Прочитајте још - Убијали су нас и пљачкали, а сада нас трују

Он подсећа да је последњих месеца дана допремљено више од 150 камиона и ускладиштено у погону недалеко од цркве.

- Данас смо имали састанак са представницима ЕУ из Приштине, који су такође озбиљно схватили наш захтев за измештање опасних материја. Вест је стигла и до Брисела, захваљујући директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу и његовим сарадницима - каже Милош Димитријевић.

Он додаје да неће стати на протесту, већ ће тражити измештање опасних хемикалија.