ДО буџетског места овог лета матуранти ће, као и ранијих година, најлакше доћи на Пољопривредном, Факултету за физичку хемију, Шумарском, Физичком и Географском факултету. За индексе Медицинског, Стоматолошког и ФОН-а одлучиваће десети део бода.

За смер Агроекономија на београдском Пољопривредном факултету, за буџетске студије био је довољан минимални број поена - 51,56 бодова, док је на Биљној производњи последњи на буџетској листи имао 53,26. Највеће интересовање, а самим тим и највише бодова за државно школовање треба за смер Прехрамбена технологија, где једино има уписаних самофинансирајућих студената у јунском року, док на смеровима Мелиорације и Пољопривредна техника засада има свега седам, односно четири студента.

На једном од најтраженијих факултета, Стоматолошком, пријемни испит се полагао у петак. Места има за 194 места на буџету и 24 самофинансирајућа академца који ће своје школовање плаћати 180.000 динара. Као и ранијих година, интересовање за стоматологију је велико и на пријемни испит је изашло 820 матураната.

Међу средњошколцима је високо рангиран и Машински факултет где се за 680 места пријавило 1.113 кандидата. На смеру Машинско инжењерство првих осам рангираних будућих академаца имало је 100 бодова, док је последњи рангиран прикупио 21,3 поена. Интересантно је су да су неки успели да на пријемном испиту покваре свој успех из средње школе освајањем негативних бодова! На Информационим технологијама у машинству један матурант је постигао максимум, док је последњи на списку освојио свега 29,24 бода, па неће моћи да се упише.

Прочитајте још - УПИС НА ФАКУЛТЕТ: Трка за 22.889 места на буџету

За 548 места на Медицинском факултету конкурисало је 1.290 кандидата. Према прелиминарним резултатима, само један матурант је освојио максималних 100 бодова, а последњи примљени, који ће се школовати о државном трошку има 77,60 поена. Своје школовање платиће по цени од 126.000 динара њих 40, а последњи на тој листи има 76,42 бода. На тзв. чекању је 311 потенцијалних студената, а последњи средњошколац који очекује индекс Медицинског факултета има 59,20 поена.

На Факултету организационих наука за један индекс борила су се готово три матуранта, тако да ће од резултата пријемног испита умногоме зависити ко ће стећи право да се школује на овој високошколској установи.

НИ МИНИМУМ БОДОВА

ПРАВНИ и Економски факултет у Београду се последњих година могу похвалити великим бројем места, али не и заинтересованих средњошколаца. За будуће правнике за 1.400 места пријављено је 1.277 кандидата. Ниједан није освојио 100 бодова, а последњи на буџетској листи има 60,4 бода. На самофинансирање је последњи пријављени имао 30,3, а 10 матуранта није успело да освоји ни минимум поена.