Сви студенти који живе на Косову и Метохији и који упишу један од десет факултета на Приштинском универзитету имаће право да студирају на буџету – рекао је у понедељак, после седнице Ректорског колегијума Приштинског универзитета у проширеном саставу, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

- Мислим да смо доста оптимистички прошли први круг уписа, с тим што очекујумо да се у септембру, квоте које су замишљене и остваре. Оно што морам да истакнем је да је квалитет наставе на овом универзитету значајно бољи – рекао је Шарчевић и нагласио „да ће се новим двоструким моделом финансирања науке доћи до много бољих позиција“.

- Сви истраживачи који су и на институтима и на факултетима добијају сигурну и сталну плату, а могу да конкуришу и на пројектима. Већ је објављен конкурс за младе истраживаче, а од јесени ће кренути велики истраживачки циклус – рекао је министар просвете.

Прочитајте још - Ђурић и Шарћевић у петак на Косову

Он је истакао да је на састанку било речи и о бројним техничким и тактичким питањима, правима студената и њиховим потребама, али и изградњи објеката за побољшање услова рада.

- Јако је битно да се преко пута Студентског центра изграде нова здања, како ректората, тако и одређених факултета да би се структура и недостатак простора на најбољи могући начин решио – рекао је Шарчевић.

Вршилац дужности ректора Приштинског универзитета Здравко Витошевић је истакао да су на састанку са министром Шаршевићем договорене перспективе развоја високог система школства и образовања на Косову и Метохији.

- Обавестили смо министра о првом уписном року и припремама за други уписни рок, али и о плановима за подстицај добијању научно – истраживачких пројеката младих кадрова на нашем универзитету, запошљавању тих младих људи и могућности добијања стамбених јединица за њихово збрињавање – рекао је Витошевић и додао „да су студенти, испред студентске конференције Универзитета у Приштини, обавестили министра просвете о својим активностима и развојним пројектима и затражили да им у томе помогне“.

Фото И. Радуловић

Састанку, који је одржан у згради ректората у северној Косовској Митровици, присуствали су декани свих десет факултета Приштинског универзитета, студент проректор и председник СКОНУС – а, као и градоначелник северне Митровице.

Фото И. Радуловић