БЕОГРАД - Комарци заражени вирусом Западног Нила регистровани су до сада у осам градова у Србији, а за сада нема оболелих од грознице Западног Нила.

Комарци заражени вирусом су регистровани у Београду, Шапцу, Суботици, Зрењанину, Новом Саду, Великом Градишту, Сомбору и Сремској Митровици.

Завод за биоциде и медицинску екологију у Београду ради надзор и испитивање комараца, а током јуна рађено је узорковање на територији 17 београдских општина, Нишу, Ссапцу, Сремској Митровици, Зрењанину, Новом Саду, Суботици, Сомбору, Пожаревцу и Великом Градишту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА: У Србији 4 особе преминуле, 60 заражено грозницом

"Применом ПЦР теста утврђено је присуство генома вируса грознице Западног Нила у три узорка из Београда, по два узорка из Шапца, Суботице, Зрењанина и Новог Сада и у по једном узорку из Великог Градишта, Сомбора и Сремске Митровице", речено је Тањугу у Заводу за биоциде.

За запрашивање комараца надлежне су локалне самоуправе, а у Београду сузбијање ради Завод за биоциде.

Они кажу да се обавили запрашивање комараца на свим локацијама где је откривен вирус Западног Нила.

Резервоар заразе су птице, углавном гаврани и чавке.

Симптоми болести јављају се три до 14 дана након убода зараженог комарца.

Код око 80 одсто инфицираних особа ово обољење протиче без симптома.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТРИКОВИ ПРОТИВ КОМАРАЦА: Соц од кафе тера крвопије (ВИДЕО)

Око 20 одсто заражених особа има благу клиничку слику у виду грознице, главобоље, мучнине, повраћања.

Код малог броја оболелих јављају се тешке компликације као што су упала можданица и упала мозга.

У Институту "Батут" кажу за Тањуг да није регистрован ниједан случај оболевања од грознице Западног Нила међу људима.

Подсећају да је то сезонско обољење које се најчешће преноси убодом зараженог комарца и које је највише заступљено у периоду највеће активности вектора - комараца.

Први оболели се региструју углавном у другој половини јула месеца, а највећи број оболелих особа се пријављује током августа месеца.

Инфекција вирусом Западног Нила је званично први пут регистрована код људи на територији наше земље крајем јула месеца 2012. године од када се и спрводи интензиван сезонски надзор над грозницом Западног Нила.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Комарци прете новим и све опаснијим заразама

Сезонски надзор у хуманој популацији почео је 1. јуна и трајаће до прве половине новембра.


МЕРЕ

КАКО би се смањио ризик од преношења болести из Батута подсећају да су важне мере личне заштите од убода комараца као што је употреба репелената, ношење одеће дугих рукава и ногавица, избегавање боравка на отвореном када је највећа активност комараца, као и заштитне мрежице на прозорима.