Председник Косова Хашим Тачи је данас оценио да је Међународни суд правде пре девет година потврдио право Косова на независност.

"То је била највећа међународна победа Републике Косово, која је отворила пут јачању међународног субјективитета и заувек означила наше право на самоопредељење. Ова одлука је отворила пут чланству Косова у НАТО, ЕУ и УН", написао је Тачи на Фејсбуку.

Министар спољних послова Косова Беџет Пацоли је на девету годишњицу одлуке Међународног суда правде изјавио да је тај суд "запечатио легитимитет и међународни субјективитет проглашења независности Косова".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДАЧИЋ О СЛУЧАЈУ ХАРАДИНАЈ: Не знам ни да ли има 20 живих сведока; Дијалог је у коми, да ли ће га оживети - не зна се

Пацоли је додао да је та одлука била "историјско достигнуће за нову државу" и "снажна порука за сузбијање гласова противника независности" коју су донели "демократски изабрани представници народа".

Међународни суд правде је пре тачно девет година закључио да "декларација о независности донета 17. фебруара 2008. није прекршила опште међународно право, Резолуцију 1244 Савета безбедности (1999) нити уставни оквир".

Тај суд је закључио да "сходно томе, усвајање те декларације није прекршило ниједан примењиви принцип међународног права".