Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас у Београду са новоименованим амбасадором Руске Федерације Александром Боцан-Харченком.


Министар Стефановић се том приликом још једном захвалио Руској Федерацији на принципијелном поштовању територијалног интегритета наше земље, као и драгоценој подршци по питању спречавања пријема такозваног Косова у Интерпол, саопштио је МУП.


Он је на састанку оценио да Министарство унутрашњих послова остварује врло добру сарадњу са надлежним службама Руске Федерације у области безбедности, посебно са Федералном службом обезбеђења, Националном гардом, Министарством унутрашњих послова и Министарством за ванредне ситуације.


Стефановић је навео да се ова сарадња најпре огледа у великом броју обука које руска страна организује за припаднике МУП-а, као и размени искуства, и изразио уверење да ће се она наставити са несмањеним интензитетом и у периоду који предстоји.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Стефановић: Јача Жандармерија, сигурнија Србија


Амбасадор Боцан-Харченко истакао је да је Русија веома задовољна досадашњом сарадњом са нашом земљом у свим областима, а посебно у области унутрашњих послова, и изразио спремност за наставак подршке даљем јачању капацитета Министарства унутрашњих послова Републике Србије кроз организовање нових обука и семинара.


Боцан-Харченко је такође истакао спремност Руске Федерације да подржи Србију по питању Косова и Метохије.


Он је нагласио да је за Руску Федерацију Косово и Метохија саставни део Србије и да ће његова земља у складу са тим наставити да пружа подршку Србији по питању спречавања уласка такозваног Косова, не само у Интерпол, већ и у све међународне институције.ПОПОВИЋ И БОЦАН-ХАРЧЕНКО О САРАДЊИ У ОБЛАСТИ ИНОВАЦИЈА

Иновације и дигитална економија добијају нову улогу и перспективу у развоју билатералне сарадње две земље и у тој области постоји велики потенцијал за раст економске сарадње између Србије и Русије у будућности, оцењено је данас на састанку министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића и новоименованог амбасадора Русије у Србији, Александра Боцан-Харченка.

Указано је да Србија и Русија интензивно развијају сарадњу у области иновација, а то показује више од 10 билатералних споразума, који су, за мање од две године, у овој области потписале две земље.

Поповић је истакао да српска и руска нација имају једне од најталентованијих инжењера на свету.

„Будућност економског развоја је у вештачкој интелигенцији, роботици, дигитализацији индустрије. Србија и Русија имају знање и таленат да буду лидери ових процеса у Европи“, рекао је Поповић, саопштено је из његовог кабинета.

Он је истакао да ће Србија и Русија у будућности радити још интензивније на спровођењу билатералних споразума у области иновација, који су потписани током посете председника Русије, Владимира Путина, Србији.

Поповић је истакао да председници две земље, Александар Вучић и Владимир Путин, пружају снажну подршку развоју стратешке сарадње Србије и Русије у области иновација и нових технологија, што је, према његовим речима, одлика „државника са визијом“.

Боцан-Харченко је истакао да је Русија спремна да развија сарадњу са Србијом у свим областима од обостраног интереса за две земље, са посебним акцентом на област иновација и дигиталне економије.

Он је истакао да ће Русија наставити да пружа подршку Србији у заштити њених кључних државних и националних интереса.

Министар Поповић се захвалио Русији и председнику Владимиру Путину на принципијелној подршци коју ова земља пружа у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Косова.
Поповић је истакао да је Србија војно неутрална држава и да никада неће постати члан НАТО, каже се у саопштењу.