Стари студенти којима рок за завршетак студија истиче 30. септембра, разговарали су данас са замеником председника скупштинског Одбора за образовање Љубишом Стојимировићем и пренели му захтев да им се продужи рок за завршетак студија, тачније да им се дозволи да студије заврше по програму по ком су их и започели.

Уколико им се не изађе у сусрет, студенти кажу да ће тражити оцену уставности Закона о високом образовању, који их ограничава да студије морају да заврше до 30. септембра, јер су студије започели по Закону о универзитету који није подразумевао никакве рокове.

Међу старим студентима је и Верица Ивановић Кузмановић, која каже да је њихово уставно право да студије заврше по закону по ком су их уписали. Подсећа да су студије уписали по Закону о универзитету који није предвидео никакав рок за завршетак студија и да се не може на њих примењивати ретроактивно Закон о високом образовању.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Шарчевић: Нема продужетка рока за старе студенте

Већина студената који студирају по старом програму су апсолвенти, остало им је испит или два до краја, раде, имају породице.

"Нема потребе за тешким речима и лошим квалификацијама нас који радимо, студирамо, имамо породице, децу, максимално се боримо да останемо што доследнији, што боље завршимо и што веће знање стекнемо", рекла је Ивановићева за Танјуг.

Она каже да међу старим студентима има особа са инвалидитетом, који због природе болести нису могли у року да заврше студије, да има самохраних мајки, али и људи којима је то други факултет, који су на постдипломским студијама.

"Највећи број потписница ове петиције су мајке, жене на које пада лепота, али и терет родитељства. Када кажу да смо лењи то је без основа, сви ови људи раде, много раде", навела је саговорница Танјуга.

Министар просвете Младен Шарчевић најавио је да новог продужетка за студенте који стуидирају по старом програму неће бити и да ће морати да се пребаце на "Болоњу".

Студенти кажу да би то значило враћање на другу или трећу годину студија, да ће већина њих морати да одустане од факултета јер немају новца да плаћају школарину.

Подсећају да је већина њих положила испите који су на мастер студијама данашњих болоњаца.

Заменик председника скупштинског Одбора за образовање Љубиша Стојимировић сматра да старим студентима треба изаћи у сусрет и да им се омогућити да студије заврше по закону који је важио у време када су уписивали факултете.

"Србија нема разлога да се одрекне тако великог броја људи који су на прагу да постану интелектуалци, да буду водећа снага у нашем друштву. Србија мора да нађе начин да се тај проблем реши што пре и на најмирнији начин без икаквих тужби, без обраћања Уставном суду", навео је Стојимировић.

Додаје да је од студената добио писмо који су њихови кораци уколико им се захтеви не испуне, те да ће о томе обавештити министра Шарчевића, али и председника скупштинског Одбора за образовање Муамера Зукорлића.

"Мислим да ћемо на крају пронаћи решење које ће задовољити и њих и државу. Ко нама гарантује да међу овом децом није нови Тесла, Пупин, људи који ће моћи много тога да пруже Србији и целом човечанству", закључио је Стојимировић.

Уводењем Болоњске декларација 2006. године, академцима који су студије уписали по старом програму дат је рок да дипломирају до школске 2011/2012. године. Рок за завршетак студија више пута је померан, најпре до 2014. годину, затим до 2016, па на 2018. године, да би прошле године добили рок да до краја септембра 2019. године заврше студије.