ДО краја августа, у Здравствени центар Кладово требало би да стигне нови, савремени апарат за брахитерапију (унутрашње зрачење) онколошких пацијената, сазнају "Новости". Доктор Бранислав Петровић, в. д. директора овог центра, открива да ће нова машина америчког произвођача "Варијан", купљена за пола милиона евра, бити укључена око 1. октобра, што ће растеретити центре у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, где се сада пацијенти из источне Србије упућују на унутрашње зрачење.

Сви радиотерапијски центри, изузев Кладова, где је апарат стар пет деценија крајем прошле године престао да ради због квара, имају по једну машину за брахитерапију, па ће оживљавање Центра у Кладову за гама зрачење, најнеопходније код гинеколошких карцинома, према речима др Петровића, бити значајно појачање онколошкој терапији.

- Потребно је до месец дана да се апарат инсталира и подеси, а за то време ће наши лекари, радиотерапеут, два техничара и два физичара ићи на обуку у Београд, Бањалуку и у Словенију - објашњава др Петровић. - Они су радили брахитерапију, али нови апарат је савременији и приступ му је другачији. Раније је терапија планирана на рендгену, а сада ће се то радити на скенеру.

Прочитајте још - Кладово добило најсавременију опрему за радиотерапију

Припрема пацијента је дуга. Он прво иде код радиотерапеута, где се пласирају цевчице преко којих ће зраци ићи директно до гинеколошког тумора, а пацијент се потом тако транспортује на скенер, обележава се поље зрачења, физичар одређује дозу зрачења и тек онда пацијент иде на апарат.

Иста процедура понавља се пред свако зрачење, и због тога на машини за брахитерапију свакодневно могу да се зраче три-четири пацијента.

Др Бранислав Петровић

- Са два линеарна акцелератора која имамо и новом машином за брахитерапију, ми у Кладову заокружујемо радиотерапију, чији ће капацитети бити довољни за потребе око 200.000 становника Борског, Зајечарског и Браничевског региона - каже др Петровић. - Ми за онколошке пацијенте који се зраче имамо 50 кревета, и листу чекања "држимо" на до месец дана, што је и време које мора да прође од операције до зрачења.

Прочитајте још - Радиотерапија са још шест апарата

УЛАГАЊА У ОПРЕМУ

У МИНИСТАРСТВУ здравља кажу да ће наставити улагања у радиотерапију, те да "Сремска Каменица" добија ускоро још два линеарна акцелератора, ЦТ симулатор за планирање терапије и другу пратећу опрему. У току су грађевински радови на припреми простора.

Прво скраћивање, а затим и укидање чекања за зрачење, најављују и у Институту за онкологију и радиологију, коме би до краја године требало да буде одобрена набавка два нова линеарна акцелератора, а у наредне две године још два.