ЧАК и они најстрпљивији минулог викенда изгубили су живце чекајући да на граничном прелазу Хоргош 1 уђу у Мађарску. Не само што је међузона била спојена, већ се река аутомобила, дуга више од шест километара, сливала све до надвожњака у близини искључења за Кањижу.

Асфалт се топи. Термометри у колима показују и више од 40 степени. Путници нервозни, уморни, исцрпљени. Заштите на "шоферкама" више не помажу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОКУШАЈ РАСТЕРЕЋЕЊА ПРЕЛАЗА: Хоргош 2 отворен само за излаз из Србије

- У колони смо више од два сата а померили смо се једва неколико метара. Припремили смо се за чекање, имамо воде, хране и горива, али ово је срамота - револтирано ће Јасим из Турске, који се са породицом враћа у Хановер. - Прођемо пола Европе и онда овде заглављени проведемо пола дана јер не можемо ни тамо ни назад.

Колона ка најфреквентнијем граничном прелазу из часа у час била је све дужа, а на пролазак код мађарске пасошке контроле чекало се и десет сати.

- Нашу контролу смо брзо прошли, раде све траке, али смо онда у међузони стајали и нисмо се ни померили сат и по времена. Мислим да нису ни радили јер би се бар нешто дешавало - каже Милан К., наш држављанин који са породицом живи и ради у Данској.

Његово мишљење деле и многи други путници. Честа оправдања за гужве је да је "пао систем" код мађарске стране и да је застој због тога.

- Наводно, гужве на прелазу са Мађарском се стварају због сигурносно-безбедносних провера мађарске царине. Наводно им пада систем, али то оправдање се више не може толерисати, јер тај исти систем "проради" после два сата. До тада се загуше обе стране граничног прелаза - сазнајемо незванично. - Број возила је огроман, а прегледи мађарских цариника су спори, они се понашају опуштено, као да имају све време овог света. Свако ко може треба да заобиђе Хоргош, али у овом периоду је тешко гарантовати брз пролаз на било ком прелазу са Мађарском.

Наводно, и даље је на снази тихи штрајк мађарских цариника, а најбољи одјек има управо када су највеће гужве. Због тога у "леру" стоје и теретњаци и путничка возила.

Како је саобраћајна полиција на петљи "Исток" усмеравала возила на друге граничне прелазе, вишесатна чекања била су и на прелазима Келебија, Хоргош 2, Бајмок, Ђала, Бачки Виногради.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗБОГ СМЕНЕ ТУРИСТА: На Хоргошу колона пет километара

ЧЕКАЈУ ДАНИМА

ПОСЕБАН проблем праве теретњаци на прелазу Келебија - Томпа, који чекају данима и тако су заузели целу десну траку пута све до пумпе у насељу. Левом траком се тако, са главом у торби, мимоилазе возила која иду у оба смера.