ПРОФЕСОР Стојан Раденовић своје научне радове убудуће ће опет потписивати за Београдски универзитет. О овоме је постигнут договор у суботу на састанку председника Александра Вучића и професора Раденовића, а то значи да ће се чувени математичар "вратити кући" након што је годину дана радове потписивао за Универзитет у Саудијској Арабији, због чега је БУ претрпео пад од сто места на Шангајској листи.

- То је једна мала, али велика морална победа Србије, када смо успели да вратимо проф. Раденовића - рекао је Вучић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Префесор Раденовић: Изнећу Вучићу све проблеме науке

А Раденовић је, за "Новости", навео да ће већ следећи његови радови, који прођу кроз руке рецензената и добију позитивну оцену, бити потписани за Београдски универзитет.

Вучић је, после састанка, казао да је професор само тражио разлог да поново потписује радове за наш универзитет.

- Верујем да је српска јавност, и ја малим делом, дала професору тај разлог. Не треба стати на једном случају, већ треба направити системско решење да се поштује рад - рекао је председник.

Он је пренео да је проф. Раденовић изнео неке предлоге за које мисли да су добри и поштени, и да ће, ако се спроведу, донети добре резултате. Вучић верује да ћемо успети и да Новосадски универзитет померимо напред са 900-1000. места, а Београдски да вратимо у првих 300, а онда да гледамо како да погурамо даље Нишки и Крагујевачки универзитет. Указао је на то да је данас, што је раније било незамисливо, крагујевачки Математички факултет испред београдског.

Проф. Раденовић је председнику, као решење за бољу позицију наше науке у свету, предложио већу подршку младим научницима и укидање пројектног финансирања, уместо којег би било подстицајно појединачно награђивање. Он је предложио и да се научници који раде на иностраним универзитетима финансијски подстакну да радове потписују за српске институције.

- Настојаћу да неког од њих приволим да потписује за наш универзитет - казао нам је Раденовић.

Он је председнику рекао да би држава могла да издвоји од 1.000 до 1.500 долара како би наши млади научници по светским универзитетима стављали "београдску адресу" на своје радове. Као примере, навео је др Петра Марковића, Стеву Тодорчевића, Величковића...


Председник је наложио министру просвете Младену Шарчевићу, који је присуствовао састанку, као и министру финансија Синиши Малом, да се у оквиру буџета издвоји посебан део за финансирање за Шангајску листу, који ће укључивати средства за научне радове који долазе "споља", а код којих ће у потпису стајати и српски универзитети.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нова буџетска линија за напредак на "Шангајској листи"

Шарчевић је након састанка најавио да ће од новембра бити формирана посебна буџетска линија за оснаживање Шангајске листе.

Иначе, професор је председнику скренуо пажњу на то да је он већ у годинама и да позиција БУ на Шангајској листи не треба да зависи "од једног старца".


Описујући како се осећао када је кренуо код Вучића, он каже:

- За мене је велико признање да ме прими председник, поред оволико математичара, правих бисера. Нису ми се баш ноге одсекле, али много је то за мене.


ЛАПТОП НА ПОКЛОН

- Поклонили су ми лаптоп - рекао је проф. Раденовић за "Новости". - Када смо завршили разговор, од људи из председниковог кабинета добио сам дар.

Иначе, проф. Раденовић раније је за наш лист рекао да Београдски универзитет није могао ни лаптоп да му купи, па је из егзистенцијалних разлога морао да "пређе" на Универзитет краља Сауда у Саудијској Арабији.