СВИ пензионери у Србији, без обзира на висину примања, око 1. децембра добиће једнократну новчану помоћ у износу од 5.000 динара, сазнају "Новости".

Из буџета ће за 1,7 милиона пензионера бити одвојена сума од близу 85 милиона евра. Да ће пензионери добити помоћ, али и ново повећање пензије најкасније до 1. јануара, рекао је у недељу на Главном одбору СНС председник Александар Вучић.

Иако још није дефинисано колико ће тачно повећање пензија износити, према ранијим рачуницима стручњака, али и најавама председника Вучића и министра финансија Синише Малог, требало би да буде у просеку најмање од пет до шест одсто. Такође, разматра се и примена нових прописа, тачније швајцарске формуле за обрачунавање, којом би пензије биле увећане за око шест одсто, а куповна моћ најстаријих суграђана била већа за око три и по одсто.

Швајцарски модел подразумева да пензије расту по принципу усклађивања са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде. По том моделу, уколико је просечна пензија 26.300 динара, пензионери би могли да очекују 1.315 динара више.

Председник Вучић је у недељу поновио да ће се плате и даље повећавати.

- То значи да ће, као и прошле и претпрошле године, бити опет увећане - рекао је Вучић. - Верујем да ћемо тај тренд успети да наставимо, чувајући здрав економски систем и да не повећавамо јавни дуг.