На полицама продавница здраве хране, дрогерија или апотека много је препарата који би, бар тако тврде произвођачи, требало да имају лековито дејство. Међутим, контрола није ни приближно тако строга као када су у питању лекови.

Додаци исхрани не морају да буду тестирани и могу да се нађу на тржишту на основу одлуке и одговорности произвођача, извештава РТС. Обавезна је само контрола бактериолошке, вирусне и хемијске исправности.

"Некада заиста не знамо шта се налази у том препарату, поготову што постоји велики број спортских препарата који немају једну супстанцу него имају 50 супстанци и онда се поставља питање како оне заједно делују и да ли уопште остварују оно због чега неко помисли да их узима", упозорава проф. др Ненад Дикић из Антидопинг агенције Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Амброзија гуши и идуће недеље

Када је реч о намирницама, постоје прописи о квалитету који се морају поштовати.

"Ако је чај од бруснице, он мора да буде направљен од бруснице, или ако се каже 100 одсто воћни сок, он мора да буде направљен искључиво од воћног сока", истиче председник Савета за безбедност хране проф. др Иван Станковић.

Количина одређене супстанце мора бити написана на декларацији, али у кутији није увек оно што је написано.

"Таблета, односно капсула која је требало да има 100 милиграма активне супстанце, имала је од 20 до 150, то значи особа која је хтела да прогута 100 милиграма, она је у принципу гутала различиту концентрацију зато што једноставно није било прецизно урађено", каже професор Дикић.

Ипак, постоје прописи и упутства и о томе колика су одступања дозвољена.

"За неке намирнице тај садржај може и више да одступа јер оне имају неки рок трајања, неки витамини нису довољно стабилни, поготову рецимо за неке микроорганизме, пробиотике и слично, њихов садржај може да буде знатно мањи него што је декларисан, али опет у граници која је договорена или прописана неким стандардима", напомиње професор Станковић.

Познат је случај производа за мршављење који је и у Европи повучен из продаје када је откривено да садржи супстанцу која може да изазове срчани удар, а то није било наведено на декларацији.

(РТС)