Традиционалним бацањем шапки у ваздух у суботу је испред Дома Народне скупштине завршена промоција најмлађих официра Војске Србије.

Присутнима су се обратили председник Србије Александар Вучић, начелник Војне академије Бојан Зорић и најбољи кадет у рангу Војне академије Стефан Милићевић.

Свечаности су присуствовали државно и војно руководство, гости из земље и иностранства, представници дипломатског кора, бројни грађани, родбина и пријатељи официра.

Окупљени су имали прилику да уживају и у богатом програму ваздухопловства Војске Србије, у којем су надлетала три авиона Миг-29, три авиона Орао, а затим и три авиона Супергалеб Г4.

Прочитајте још - ВУЧИЋ ПОРУЧИО ОФИЦИРИМА: Ви сте ешалон слободе и суверенитета Србије

ПРОМОВИСАНИ НАЈМЛАЂИ ОФИЦИРИ: ЧУВАЋЕМО МИР И СЛОБОДУ

После напорног рада и пуно одрицања, наше студије смо привели крају и стекли многа корисна знања и вештине које ћемо применити у очувању мира и слободе Србије, изјавио је најбољи кадет Војне академије Стефан Милићевић.

"Стојим данас испред људи који су одабрали тежак, али частан позив официра. Могу да кажем у име свих нас који данас постајемо официри да ћемо постављене задатке изцвршавати одговорно и часно", рекао је он на свечаности поводом промоције најмлађих официра Војске Србије испред Дома народне скупштине.

Начелник Војне академије Бојан Зрнић рекао је да Војна академија континуирано размењује знања и искуства са многим војно-ображовним институцијама пријатељских и партнерских земаља.

Фото В.Данилов

"Представници неких од тих институција и данас својим присуством чине част Војној академији", рекао је он и поздравио делегације Националне гарде Охаја и САД, Војно-техничког колеџа Оружаних снага Египта...

Фото В.Данилов

Истакао је да без снаге ума и одважности срца све друго није релевантно за победу.

"Управо због тога што код својих кадета развија обе ове компоненте, Војна академија је војно-образовна институција од стратешког значаја за одбрану Србије и у њој стасавају генерације официра, стичу знања, развијају способности, негују родољубље будући команданти, начелници и генерали", рекао је Зрнић.

Фото В.Данилов

Додао је да је уверен да је управо ова најмлађа генерација официра кадра за велика дела и на том путу им позелео добро здравље и успешну официрску каријеру.

На свечаности је приказан и нови хеликоптер Х-145М, а затим су у пару надлетели хеликоптери Ми-17. Летачки програм завршен налетом хеликоптера Гама.


Фото В.Данилов

Такође, одржан је и музички програм у извођењу Уметничког ансамбла МО "Станислав Бинички" и Репрезентативног оркестра Гарде.


Фото В.Данилов

На свечаности су најбољим кадетима Војне академије уручене официрске сабље, а најбољим кадетима Медицинског факултета Војномедицинске академије парадни бодежи.

Фото В.Данилов

У прве официрске чинове промовисано је укупно 160 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

Војну академију је завршило 135 кадета и кадеткиња 139. и 140. класе Војне академије, међу којима су три кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине.


Фото В.Данилов

Медицински факултет ВМА завршило је 25 младића и девојака 5. класе Медицинског факултета ВМА, од којих је једна кадеткиња припадник Оружаних снага Намибије.


Фото В.Данилов


Прочитајте још - ПРОМОЦИЈА ОФИЦИРА: Затвара се центар Београда, ево које улице ће бити блокиране (ФОТО)


Најбољи кадети 140. класе Војне академије су:

- Први у рангу: Стефан Милићевић, општи успех 9,88; студијски програм Војномашинско инжењерство, модул Моторна возила.

Фото В.Данилов

- Други у рангу: Милош Басарић, општи успех 9,60; студијски програм Војногеодетско инжењерство.

- Трећи у рангу: Стефан Рашовић, општи успех 9,58; студијски програм Менаџмент у одбрани, модул Речне јединице.

Фото В.Данилов

Најбољи на Медицинском факултету ВМА:

- Први у рангу: Стефан Спирић, општи успех 9,96.

- Друга у рангу: Јелена Обрадовић, општи успех 9,96.

- Трећа у рангу: Марина Радовановић, општи успех 9,96.

Фото В.Данилов

Свечаности је присуствовало и државно и војно руководство, гости из земље и иностранства и грађани.

Фото В.Данилов

Међу њима су били премијерка Ана Брнабић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, министри у Влади Србије Александар Вулин, Небојша Стефановић, Александар Антић, Ненад Поповић, Златибор Лончар, Зоран Ђорђевић, Јадранка Јоксимовић, Вања Удовичић...

Фото В.Данилов

Фото В.Данилов


Фото В.Данилов

Фото В.Данилов

Фото В.Данилов

Фото В.Данилов

Фото В.Данилов