НЕДЕЉА поноса завршена је у недељу парадом, која је ове године одржана под слоганом "Не одричем се". Иако је група грађана покушала да спречи шетњу и неколико сати држала под блокадом центар Београда, при чему је петоро људи приведено, припадници Жандармерије су одлучно реаговали, а окупљени безбедно у поворци прошли централним градским улицама.


У шетњи је учествовала и премијерка Ана Брнабић са партнерком Милицом Ђурђић, а председница Владе је поручила да је организација Параде поноса важна за Србију јер је то дан када се шаљу поруке љубави, мира и толеранције, вредности које се у нашој земљи промовишу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - NEDELjA PONOSA: Opet traže gej brakove

На питање новинара да ли ће закон о регистрованом партнерству и о родном идентитету који траже припадници ЛГБТ бити усвојен, премијерка је казала да је за доношење било ког закона потребна већина у парламенту:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Prajd" zatvara centar


- За Србију и за мене као председницу владе, важно је да те законе нисам ја потезала, јер ја нисам премијерка ЛГБТ популације, већ припадница ЛГБТ, а премијерка сам свих грађана и борим се за права свих - рекла је Брнабићева.

фото П.Митић


Међу окупљенима су већином били млади људи. Они су носили шарене заставе и транспаренте са натписима "Ми не одлучујемо о нашим браковима", "Ана, уради нешто"... Подршку су пружили и глумица Мирјана Карановић, редитељка Биљана Србљановић, а кума шесте Параде поноса била је певачица Сара Јо.


Сара Јо, фото П.МитићОбраћајући се учесницима, Марко Михаиловић, један од организатора, рекао је да се не сме заборавити како је све почело 2001. године.

- Тада су се храбри активисти окупили, али нажалост, тај "Прајд" није успео. И даље нас је милион. Ми смо једна врста, ма колико смо различити - рекао је Михаиловић.фото П.Митић

фото П.Митић


ИЗАЗИВАЛИ ПОЛИЦИЈУ

КАКО сазнајемо, организатор скупа против одржавања "Прајда" је рашчињени монах Антоније (Драган) Давидовић. Он је држао говор и против позиције и опозиције, али и полиције која спречава инциденте. Противници параде су током протеста певали "Ој Косово, Косово", држали заставе Србије и крстове, као и транспаренте "Неморал и геј срамоту, никад више у животу".


фото В.Данилов


фото В.Даниловфото П.Митић


фото П.Митић


фото П.Митићфото П.Митић


фото П.Митић


фото П.Митић


фото П.Митић


фото П.Митић


фото П.Митић


фото П.Митић


фото П.Митић


фото П.Митић


фото П.Митић


фото П.Митић


фото П.Митић


фото П.Митић


фото П.Митић


фото П.Митић