ДУАЛНИ модел образовања, који је ове године почео да се примењује у средњим школама, уводи се и на факултете, а закон који уређује ову област у високошколским установама требало би да буде усвојен наредних дана у парламенту. Учење кроз рад осмишљено је са циљем да одговори на потребе привреде и студената, омогући брзо запошљавање наших младих стручњака и њихов останак у Србији.

Колико ће компанија бити заинтересовано да учествује биће познато тек по усвајању закона. И док једни познаваоци прилика у овој области идеју оцењују "као здраву", други сматрају "да ће се тешко реализовати због ниског нивоа привреде".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УЗ ИНДЕКС РАД И ПЛАТА: Спреман закон о дуалном образовању

- Студенти који се буду определили за дуални студијски програм имаће 450 сати активне наставе, а 450 сати ће проводити на учењу кроз рад код послодавца и за то добијати месечну накнаду у нето висини од најмање 50 одсто основне зараде запосленог који ради на истим или сличним пословима - истиче, за "Новости", помоћница министра просвете за дуално образовање, Габријела Грујић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ: Из клупе на час у компанију


Она објашњава да је овај модел образовања изборни и да студенти, факултети и послодавци, одлучују да ли ће га реализовати.

- Ово је оквир који умрежава послодавце и образовне институције и први пут се систем праксе, која се сада зове учење кроз рад, уређује у корист студената и економије државе - каже Грујићева. - Студент је заштићен, добија квалификованог ментора, материјалну накнаду, прецизно вредновање практичне наставе кроз број бодова, а компанија има огроман бенефит јер је створила озбиљног стручњака.


ЗАПОШЉАВАЊЕ

КАКО истиче Грујићева, очекивања надлежних су да ће после дуалног студирања, млади моћи одмах да се запосле и остану у Србији. Међутим, коначну реч у запошљавању имају послодавци.