Без устезања се може рећи да је Владета Јеротић био међу омиљеним личностима код Срба.


Истицао се својим мудрим саветима и посебним начином живота који га је чинио виталним до самог краја живота.


Владету Јеротића разумеју како они најшколованији тако и најобичнији грађани. Он се изражавао једноставно и лако допирао до сваког. Крцате сале на његовим предавањима говориле су о томе колико заправо, његови савети значе људима.


За многе је била права мистерија како је неко у поодмаклим позним годинама имао тако добру меморију и очуван здрав ум.


У вези са тим једном приликом професор Јеротић је испричао:


"Преко 30 година, сваког другог дана себе преслишавам енглески језик. Први је био француски, немачки други, кога је било највише када сам био у Европи.


Био сам у Енглеској неколико месеци, нисам научио Бог зна колико. Читам скоро без речника али није исто читати и говорити. Имам увек неки нови енглески текст пред собом и преслишавам се шта радим.


Ако сам их запамтио, онда читам текст и нове речи из текста бележим у речник и преслишавам се опет за два дана. А ако нисам запамтио оне речи од јуче, не учим нове него и даље обнављам старе. Радим преко 30 година сваки дан на свом речнику.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Сећање на професора Владету Јеротића


Друга ствар је учење песмица.


Налазите нове песмице, учите их, преслишавајте се и знаћете 15-20 песмица једног дана. Обнављате своје памћење изнова и освежавате га.


Узмите песме Бранка Радичевића, Јована Дучића, Милана Ракића или неких модерних песника. Не морају бити дугачке песме, могу бити краће. Учите песму напамет. Не можете да запамтите? Читајте је десет пута па је запамтите, не можете да је не запамтите.


Запамтили сте, одлично, прелазите на нову песму. Тако се памћење одржава, пише опанак.нет.