У НЕДЕЉУ, 22. септембра, после летње паузе, почиње нови циклус бесплатних превентивних прегледа, без заказивања, на које ће моћи да дођу и грађани који немају здравствену књижицу. У више од 100 здравствених установа широм Србије овога пута радиће се пет врста превентивних прегледа, усмерених на откривање најчешћих болести.

Домови здравља, опште болнице, клиничко-болнички и клинички центри радиће у недељу ЕКГ и мерење крвног притиска, контролу гликемије, тумор маркере, ултразвук абдомена и ОРЛ прегледе.

Ово је, откако је Министарство здравља иницирало и увело месечне превентивне прегледе, 15. бесплатна провера здравља. У претходних 14 акција прегледано је око 300.000 грађана, а неколико хиљада њих је после ових прегледа упућено на даљу дијагностику и лечење.

- У здравственим установама у току су последње припреме пред нову сезону бесплатних превентивних прегледа - кажу у Министарству здравља. - Формирају се екипе лекара и медицинског особља које ће радити у недељу, у броју који ће бити довољан да, без великих гужви и чекања, прегледају све заинтересоване. Како смо током лета правили паузу, сада очекујемо велики број становника који ће желети да искористе могућност да бесплатно преконтролишу здравље.

Дијапазон прегледа за ову акцију осмишљен је тако да могу да се открију болести које не дају карактеристичне симптоме, па многи и не знају да их имају.

Искуство из претходних акција здравствене превенције за лекаре је, ипак, знак да се и свест грађана мења. Директорка поликлинике Клиничког центра Србије примаријус др Снежана Половина каже да је досадашњи велики одзив грађана на акцију Министарства здравља најбоља потврда да су прихватили превенцију као основ очувања здравља.

- КЦС ће и овога пута бити спреман за велики одзив грађана који очекујемо у недељу - каже др Половина. - Ангажоваћемо адекватан број здравствених радника, који ће у великом броју амбуланти учинити све да грађани, као и увек до сада, у КЦС превентивне прегледе обаве брзо и ефикасно.

У овој установи у дану превентивних прегледа обично буде ангажовано око 70 здравствених радника, у 13 амбуланти.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Иринеј све боље, вратио се редовним активностима


РАДИЋЕ И ДУЖЕ АКО ТРЕБА

ПРЕВЕНТИВНИ прегледи биће у недељу од 8 до 16 сати, а у случају већег броја заинтересованих, из Министарства здравља најављују и могућност продужења времена прегледа. Тачан распоред установа и прегледа биће објављен на сајту Министарства до петка.