Тадија Шебез, Никола Пешић, Јован Бенгин, Младен Пузић освајачи су две златне, сребрне и бронзане медеље на недавно одржаној 27. Балканској информатичкој олимпијади у Атини.


На тај начин је екипа Србије остварила збирно најбољи резултат у конкуренцији 13 земаља и заузела прво место.


Освајачи златне медаље, Тадија и Никола, ученици су гимназије "Јован Јовановић Змај" у Новом Саду, док су Јован и Младен ученици Математичке гимназије у Београду.


Млади информатичари кажу да су се спремали за такмичење, да су очекивали добар резултат и надали се медаљама, али нису очекивали да ће збирно, као екипа бити први, испред Румуна и Бугара.


Тадија Шебез, ученик математичког смера Јовине гимназије у Новом Саду каже да се ове године спремао много боље него прошле, да је отишао да освоји злато и да је у томе успео.


Он дели прво место са ученицом из Румуније, јер су освојили исти број поена на Олимпијади.


"Два дана је трајало такмичење. Сваког дана радили смо по три задатка, пет сати. Првог дана решио сам све задатке и освојио максималан број бодова", каже за Танјуг Тадија који планира да упише Факултет техницких наука у Новом Саду.


Његов школски друг Никола Пешиц ове године уписао је рачунарски смер на Природно-математичком факултету у Новом Саду, а он је, такође, на овогодишњој Олимпијади у Атини освојио златну медаљу.


"Знао сам да ће задаци бити тешки, јер је конкуренција била јака. Надао сам се, ако задаци буду добри, да ћу освојити злато или сребро. На крају, освојио сам злато и био један од пет најбољих такмичара", каже за Танјуг Никола Пешић.


Никола је ове године први пут учествовао на балканској Олимпијади, док је Тадији ово ово треће учешће. Прошле године, на Балканској олимпијади у Темишвару освојио је сребро, а на Светској у Цукуби, у Јапану, бронзану медаљу. На овогодишњој Светској олимпијади из информатике, у Бакуу, у Азербејџану, Тадија је освојио сребрну медаљу.


Младен Пузић ученик је четвртог разреда Математичке гимназије. У Атини се надао медаљи и задовољан је бронзаним одличјем.


Каже да је било "занимљиво" такмичити се у решавању информатичких задатака са јаким екипама попут Румуније и Бугарске.


"Србија освојила две златне, сребрну и бронзану. То је највећи успех који је до сада остварен", рекао је Младен за Танјуг.


Осим два дана планирана за такмичење, млади информатичари кажу да су имали времена и за дружење, а организован им је и обилазак Атине.


Прочитајте још: ВЕЛИКИ УСПЕХ: Информатичари из Србије најбољи на Балкану (ФОТО)


Већ се окрећу припремама за ново такмичење које ће бити почетком октобра у Букурешту - Румунски мастер из информатике. Математичка гимназија послаће четири своја ђака.


Младен у мају наредне године завршава гимназију, али каже да је већ одлучио да школовање настави у Србији. Није ни покушао да аплицира за неку од стипендија предстижних светских универзитета. Избор је пао на Математички факултет у Београду.


Јован Бенгин ученик је првог разреда Математичке гимназије и тек му предстоје јака такмичења. Први пут је учествовао на Балканској информатичкој олимпијади и окитио се сребрном медаљом.


"Већ сам почео да се припремам за наредно такмичење. Вежбам сваки дан по мало", каже Јован.


Такмичење у Атини одржано од 9. до 14. септембра. Србија је збирно остварила најбољи резултат у конкуренцији 13 земаља, односно 55 такмичара који су учествовали на такмичењу.


Србија је имала укупно 1.411 бодова и заузела је прво место испред другопласиране Румуније са 1.310 и трећепласиране Бугарске са 1.060 бодова.