Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић присуствовао је данас у селу Ковачевац код Младеновца презентацији рада првог мобилног информативног центра тог ресора, у коме ће грађани моћи да затраже информације везане за рад полиције, али и да изваде лична документа.

„Овај пилот-пројекат ће омогућити грађанима који живе у насељима удаљеним од полицијских управа и станица, где има старијег и слабо покретног становништва, да на брз и ефикасан начин дођу до информација о раду полиције, али и да изваде лична документа и остваре друга права која пружа Управа за управне послове Министарства унутрашњих послова“, објаснио је Стефановић.

Према његовим речима, овај пилот-пројекат резултат је сарадње Србије и Немачке која је и донирала возило у коме се налази мобилни информативни центар, а које је Министарство унутрашњих послова опремило савременом информатичком опремом.

Министар је указао да је овакав вид рада са грађанима покренут отварањем информативних центара у Панчеву и Београду, у којима је више десетина хиљада грађана добило тражене информације.

Прочитајте још - ИЗАЗОВ ВИСОКОТЕХНОЛОШКОГ КРИНИНАЛА: Стефановић са послаником посланик Бундестага Бајером


„Циљ нам је да, уколико се овај пројекат покаже успешним, са већим бројем возила дођемо до сваког насеља у коме грађани искажу потребу, да им будемо на услузи и да им приближимо рад полиције“, истакао је Стефановић, а наводи се у саопштењу.

Амбасадор Немачке Томас Шиб указао је да је овај пројекат наставак дугогодишње успешне сарадње између министарстава унутрашњих послова Србије и те земље, посебно истакавши сарадњу српске полиције са полицијом немачке покрајине Баден-Виртемберг.

„Заједнички смо током пролећа у Београду отворили Информативни центар који је стационаран и радује ме што је он наишао на добар одјек код грађана и што га активно користе“, рекао је Шиб и додао да ће мобилни инфо-центар који је данас приказан омогућити грађанима да брже дођу до информација и добију документа.

„У Немачкој постоји принцип да полицијски службеници буду блиски народу. Ми зато кажемо да је полицајац пријатељ и партнер сваком грађанину и веома ме радује што данас имам прилику да вам пренесем то наше искуство“, рекао је Шиб.