ПРОШЛО је 28 година од када је, тада седамнаестогодишња Емина Младеновић, из околине Пожаревца, родила близанце, којима се изгубио сваки траг. У једином документу који је сачуван у пожаревачкој болници - протоколу интервенције, стајало је да је имала абортус. Скоро три деценије касније полиција је дошла до сведока који су видели да су Еминине бебе изнете живе из собе у којој се порађала!

Све се дешавало 1991, када је Емина дошла на редовну контролу у диспанзер за труднице, у седмом месецу трудноће. Докторка Ш. јој је рекла да је све у реду, али да ипак дође на ванредни преглед и да не оставља књижицу на шалтеру. Када је дошла, у ординацији су биле још две жене у белим мантилима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗБОГ ТРОВАЊА ДЕВОЈЧИЦЕ (2) У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈ: Поступак против три васпитачице

- Докторка ме није прегледала, само су ми ове жене "узеле анамнезу". Онда ми је докторка рекла да би свака трудница требало да проведе на испитивањима недељу дана, и да ја имам ту привилегију. Дала ми је упут за пожаревачку гинекологију - прича Емина, за "Новости".

У болници, на одељењу гинекологије, већ код лифта сачекала ју је сестра са боцом инфузије. Сместили су је у четворокреветну собу поред породилишта. Из бочице је полако капала течност сатима. Тако је почео присилни порођај.

Борба: Емина Младеновић

- У поноћ су почели невероватни болови. Тачно у 3.39 родило се прво дете. Дечак. Породила сам се сама, на кревету, у соби са затвореним вратима. Тако гласно је заплакао да га је чула сестра на другом крају ходника и дотрчала припремљена, са маказама и чаршавима. Док је однела бебу, у 3.45 родила се и друга. Нисам знала да ли је жива јер није плакала - сећа се Емина.

Сестра Ј. се вратила и рекла да су два живорођена дечака стабилно, али су у инкубатору због тежине - један је имао кило и по, а други 950 грама. Њу су пребацили у собу за постоперациони опоравак. Нису је чак ни зашили.

Сутрадан нико није знао да јој каже шта је са бебама, док се одједном није појавила докторка Ш. из диспанзера и почела да кука: "Шта то би с нашим близанцима?!" Никада није добила умрлицу, нити је видела своје синове. На једином папиру који је имала писало је да се није ни породила, већ да је абортирала, а кривична пријава коју је поднела одбачена је.

Градска болница у Пожаревцу

- После 11 година поново сам родила близанце, у исто време када су се родили и први - у 3.39 минута и 3.45. Схватила сам то као Божји знак да су моји први синови живи. Не престајем да их тражим. Не желим да им мењам животе већ само да знају да имају браћу и сестру - каже Емина.

У истрагу њеног случаја укључена је и Владина комисија за нестале бебе и Удружење "За истину и правду о бебама", а Радиша Павловић из ових тела каже да је то једна од 165 истрага које се тренутно воде у шест градова:


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Деца бију, родитељи не плаћају казну

- Тражио сам од надлежних да упознају Комитет министара, који ће сутра расправљати о томе колико је Србија испунила пресуду Европског суда око несталих беба, са овим истрагама. Од 2002. пријављено је 1.478 случајева нестанка беба. Како нас је обавестило Министарство правде, ниједан случај није застарео у смислу сазнавања истине и све истраге ће бити поново отворене.


СПЕЦИЈАЛНО ТУЖИЛАШТВО

ПРЕДЛОЖИЛИ смо да држава оснује посебно тужилаштво за нестале бебе, које ће сарађивати са специјализованим јединицама полиције. Њих би чиниле искусне екипе на терену, од којих су највише успеха имали у Пожаревцу и Крагујевцу - каже Павловић.