СЕНАТ, Савет и Студентски парламент Универзитета у Београду упутили су заједнички апел свим неакадемским чиниоцима да не притискају и не нарушавају аутономију Универзитета. Ова три тела позвала су све студенте да убудуће своје активности реализују са Студентским парламентом.

- Након што су студенти одблокирали зграду Ректората ми се враћамо својим редовним дужностима - рекла је ректорка проф. др Иванка Поповић на заједничкој седници Сената, Савета и Студентског парламента. - Морамо почети да сређујемо нашу кућу, а јавност која има право на своје мишљење не сме утицати на рад органа Универзитета. У одлучивању мораћемо да будемо бржи и ефикаснији. Она је навела да је током блокаде била могућа електронска комуникација те установе са странкама, а да ће од понедељка Ректорат радити у потпуности. Додала је да је током блокаде она "крваво радила".

Поповићева је на питање да ли је Универзитет извукао неке поуке из блокаде, одговорила да ће Универзитет морати да нађе нека нова решења. Ректорка је казала да не треба сумњати у Одбор за професионалну етику јер тај одбор чине, како је истакла, искусни и угледни чланови.

- Најбоља одбрана аутономије је да се УБ бави питањима из своје надлежности - рекла је ректорка и оценила да је аутономија универзитета свуда у свету на проби, али и да ниједно право није трајно, већ се за њега треба борити.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Ректорка ''пала'' пред уцењивачимаПоповићева је истакла да се не слаже с начином на који су студенти изразили своје незадовољство - блокадом Ректората, али да верује да је њихово ангажовање било искрено и додала да је комуникација са студентима који су блокирали зграду била редовна.