ИСТИНСКИ празник нашег коњичког спорта био је у недељу, завршног дана тродневне манифестације "Куп Војске Србије - Карађорђево 2019", одржане у Ергели "Карађорђево", на којој је, на прелепом дану, неколико хиљада грађана уживало у узбудљивим касачким и галопским такмичењима.

Врхунац тркачких узбуђења догодио се на циљу последње галопске трке под називом Трка "Српска коњичка дивизија", у којој је тријумфовала кобила Красива са џокејем Кристијаном Њезијем.

Победнички велики пехар Животи Маторчићу, власнику победничког грла из штале "Маторчић" са Уба, предао је министар одбране Александар Вулин, честитајући шампионској екипи али и организаторима на успелој приредби.

- Војска Србије враћа се тамо где јој је место, у свакодневни живот сваког од нас. Ту је и када се радујемо, као што је данас када славимо успомене на наше славне битке - рекао је министар подсетивши да је коњички спорт некада био важан део наше војске.

Вулин је изразио задовољство тиме што се хиљаде грађана окупило на овој лепој манифестацији.

- Овде се окупљају сви они који воле своју војску и своју државу - нагласио је он и додао да је ВС данас опремљенија, наоружанија и снажнија, а њени припадници обученији и спремни да одговоре на сваки изазов.

Овим такмичењем, које је на неколико година било прекинуто, Ергела "Карађорђево" на свом хиподрому већ другу годину заредом окупља хиљаде грађана не само из Бачке Паланке и околине него и из других крајева Србије.

Министар одбране Александар Вулин уручује пехар Животи Маторчићу

Међу посматрачима и навијачима била је и група младића из Београда.

- Били смо овде и прошле године. Заиста је лепо и занимљиво, посебно су узбудљиве трке касача и галопера - каже, за "Новости", Лазар Милидраг, који са десетак својих пријатеља често иде на коњске трке, али, како додаје, та такмичења код нас нису толико популарна као друга. - Требало би више радити на популаризацији и промоцији коњичког спорта.

На клупи поред хиподрома затичемо и мештанке Карађорђева, Бојану Ћасић (86) и њену комшиницу Стану Босић (83), које прате програм од самог почетка.

- Баш је лепо и весело овде. Добро је то и за нас мештане, кад има толико света. Биле смо и лане и желимо да долазе млади овде у наше Карађорђево - рекла је Бојана Ћасић, чија су деца и унуци такође овде на манифестацији, а нада се да ће је у скорој будућности посећивати и њени праунуци.

У оквиру Другог купа Војске Србије, односно државног првенства у касачким и галопским дисциплинама, завршног дана одржано је укупно осам трка.

У главној галопској трци иза победничког грла Красиве кроз циљ су прошли Примадона Лејди са џокејом Драганом Лазаревићем и као трећепласирани Орнамент кога је јахао Горан Мешетовић.

Деца обожавају коње Фото Д. Дозет

Победник трке "Чегар", државног првенства грла од три године, било је грло Сан Сиро, а возач је Иван Мукић, по многима жива легенда нашег касачког спорта, који је два трофеја државног првенства освојио још почетком деведесетих година минулог века. У тој касачкој трци друго место освојио је Монтекатини са Браниславом Мукићем, сином Ивана Мукића.

Члан руководства трка и директор Ергеле "Карађорђево" Небојша Златановић истакао је да је и ова манифестација показала да људи у овом крају, а и много шире, воле коње и коњички спорт и нагласио да ће та лепа традиција ове ергеле бити настављена, на опште задовољство.


СЕЋАЊА

ТРКЕ су назване по великим и значајним биткама наше војске у протекла два века. Прва касачка имала је назив "Паштрик" а потом су уследиле "Колубара", "Ослобођење Београда", "Цер", "Кошаре", "Кајмакчалан", "Чегар", "Српска коњичка дивизија".


НОВЧАНЕ НАГРАДЕ

НАГРАДНИ фонд за последњу главну трку износио је 1,6 милиона динара, а половина тог износа припала је победнику.

- Није нам важна толико новчана награда колико нам значи освојени пехар - рекао је власник грла Красива Живота Маторчић, док заједно са џокејом Њезијем, италијанским интернационалцем, позира с пехаром и Красивом.