ОД доношења одлуке да се напусти радно место, подношења захтева за пензију и првог решења прође најмање два месеца, како закон и прописује. Када се ситуација мало закомпликује због "рупа" у стажу, период чекања на прву исплату се продужи и до четири или пет месеци.

Како би избегли "обијање" шалтера и смањили број потрошених живаца неки од будућих пензионера обраћају се агенцијама које за њих заврше посао. Наиме, пошто је бирократски апарат за просечног грађанина компликован, многи правници или они који су радили у систему ПИО фонда последњих година пронашли су могућност за зараду. Отворили су специјализоване агенције и предузећа која уместо будућих пензионера прикупљају сву неопходну документацију, уз одређену новчану надокнаду. Званично не постоји податак колико је тзв. друштава за унапређење послова у поступку остваривања права на пензију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Светски експерти: НАТО је осиромашеним уранијумом уништио генетски материјал Срба

По закону само странка, законски заступник или њен пуномоћник могу да поднесу захтев и учествују у поступку за остваривање права на пензију. То, међутим, не значи да пуномоћ уместо члану породице не може да се потпише и агенцији.

- Документа неопходна за остваривање овог права зависе од врсте пензије у коју се одлази - кажу у ПИО. - То значи да не треба иста документација за инвалидску, породичну или старосну.

С друге стране, обавеза будућег пензионера је да достави податке о којима се не води службена евиденција, а који утичу на његово пензионисање. Ту се мисли на медицинску документацију, доказе о стажу оствареном у иностранству, о школовању, војној обавези и слично.

Управо сложеност документације одређује износ који ће он платити заступнику, односно агенцији. Већина углавном ради по принципу да им се најпре доставе основни подаци како би стекли увид у врсту права коју неко жели да оствари. Целокупан поступак кошта око 10.000 динара, с тим што се на почетку даје аконтација. Сама предаја захтева за пензионисање кошта око 2.000 динара.

Агенције се, за разлику од Фонда, баве и прорачуном колика ће оквирно бити висина пензионог чека, што већину највише и занима.

- На основу листинга који се добија у Фонду и копије радне књижице проценимо колико ће трајати процедура добијања пензије - кажу у једној од агенција. - Сигурно је брже него да странка сама крене у процедуру.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БЕЗ АКАДЕМИКОВЕ БЕСЕДЕ У ЖИЧИ; Бећковић: Нисам ни рекао да долазим

КОРИСТЕ ЛИЧНЕ ВЕЗЕ

- СТРАНКА може да уради све сама, када одлучи да напусти радно место, али то некада захтева много времена и живаца, а ми често искористимо и своје личне везе да мало "погурамо" решење - кажу у једној агенцији. - Наш посао је да предамо захтев и пратимо кретање предмета. Једни се јављају из комфора, а други јер им је превише компликовано да, рецимо, прикупљају податке о стажу оствареном у иностранству.