ПОЛИЦИЈА је јутрос спречила 100. аутобус да крене са ђацима на излет, а Национална асоцијације туристичких агенција YUTA тражи од надлежних да се поштује Закон о саобраћају, јер је искључивање возача из саобраћаја довело до хаоса у ђачком туризму.

Прочитајте још: Возе децу, немају ни дозволу: За четири дана утврђене неправилности код 28 возача

Ђаци једне основне школе у Београдској Старом Граду вратили су се кућама, уместо да оду на излет, али не због технички неисправних аутобуса и возача који нису прошли алко-тест, већ због једног папира. У 90 одсто случајева отказаних путовања полиција није спречила децу да крену на плаћени излет или екскурзију због неисправних аутобуса, већ зато што возачи не поседују "квалификациону картицу, него само потврду о пријему захтева". О чему је, заправо, реч?Прочитајте још: Поводом отказивања ђачких екскурзија, огласило се Министарство: У ланцу свих учесника и организатора превоза деце дошло је до пропуста


- Према новом Закону о саобраћају возачи који раде омладински туризам до 27. децембра морају да добију лиценцу од Агенције за безбедност - каже Драгоје Зекавица, председник Јута Одбора за дечији и омладински туризам. - Лиценца се добија тако што возач пошаље формулар са својим подацима и да има Б категорију и уплати 6.000 динара. Возач ништа не полаже, не ради никакав тест, само предаје захтев. Е, те возаче који су полицији показали потврду да су предали захтев полиција искључује из саобраћаја!

Занимљиво је, међутим, да возачи путничких аутомобила могу да возе са потврдом док чекају да им се изради дозвола.

Проблем је, како у Јути претпостављају, настао што је 1.септембра на снагу ступио Правилник Министарства саобраћаја који од возача тражи да имају лиценцу. Иако могу да је, према Члану 203 Закона о саобраћају изваде до 27. децембра, полиција је 15. септембра изашла на улицу и почела ригорозне да кажњава возаче и забрањује поласке аутобуса.

- Формулари се добијају у АМСС и звао сам их, представивши се као возач, а они су ми рекли да их немају јер су све потрошили - каже Александар Сеничић, директор Јута. - Ствара се хаос на тржишту туризма, аутобуски превозници одбијају да возе децу, јер је већина још пре месец дана предала захтев за лиценцу који још није решен!

ЋИРИЛИЦА И EXIT

МНОГИ аутобуси су враћени у гаражу јер обавештења унутар возила нису била на ћирили, већ латиници.

- Једна београдска школа је отишла на излет са сат и по закашњења јер је на вратима писало „Exit” - истиче Зекавица. - Тек када је возач набавио ћирилични натпис "Излаз" полиција га је пустила.