Председник Александар Вучић састао се у среду са председницом Савета за дуално образовање Швајцарске Урсулом Рејнолд.

Вучић је рекао да сарадња у области образовања представља један од њених најзначајнијих сегмената већ добрих билатералних односа Србије и Швајцарске и посебно истакао да је развој дуалног образовања један од стратешких циљева Владе Србије који ће омогућити даље смањење стопе незапослености, достизање одрживог развоја наше привреде, спречавање одлива стручног кадра и квалификоване снаге и припремити младе људе да раде у најбољим компанијама у Србији.

Председник је захвалио саговорницима на досадашњој пруженој помоћи и сарадњи на овом плану и рекао да Србија сматра Швајцарску земљом са једним од најбољих образовних система и да управо због тога желимо да применимо њен модел дуалног образовања и прилагодимо га нашим условима.

Прочитајте још - Вучић: Циљ 30.000 или 40.000 ђака у дуалном образовању (Фото)

Он је такође захвалио на помоћи швајцарске Владе у износу од 8 милиона швајцарских франака за имплементацију пројекта "Од образовања до запошљавања (Е2Е)" у општинама Књажевац, Крагујевац, Крушевац, Нови Пазар и Пирот а којим се омогућава лакше запошљавање младих.

Председница Савета Рејнолд похвалила је свим институцијама које раде на имплементацији дуалног система у Србији и председнику Вучићу на личном ангажовању по овом питању.

Фото Инстаграм/ buducnostsrbijeav

На састанку је договорено да се у децембру ове године у Београду одржи конференција на којој се планира учешће преко хиљаду компанија и где ће бити представљене све предности дуалног образовања и доступност квалификованих кадрова за даљи развој укупне економије Србије.